Aechmea
🌸
O plantă exotică, ușor de îngrijit, Aechmea colorează orice spațiu în care este amplasată.
Aechmea face parte din familia Bromeliaceae, ce cuprinde peste 250 de specii de plante. Este originară din America Centrală și de Sud și se remarcă prin frunzele voluminoase, de culoare gri-verzui, bracteele de culoare roz și florile sale colorate în albastru sau violet. Printre cele mai cunoscute specii se numără Aechmea fascinata, cea mai poplară în țara noastră, Aechmea chantinii sau Aechmea fosteriana.
Aechmea este o plantă epifită, ce se dezvoltă în mediul său natural pe trunchiurile copacilor. Fiecare rozetă dezvoltă o singură inflorescență, la maturitate, ce are o perioadă de înflorire de 4-5 luni. Numele său provine din cuvântul grecesc aichme, ce se traduce ca vârf sau suliță. Este cunoscută popular ca planta vază sau rozeta suliță.
👨🌾Cum plantăm Aechmea 👨🌾
Aechmea se plantează în substrat de orhidee amestecat cu turbă și mușchi, într-un ghiveci suficient de încăpător pentru rădăcini. Acesta trebuie să aibă un drenaj bun pentru a evita stagnarea apei la rădăcini. Vasul se poate așeza pe un bol cu pietriș, în care se adaugă apă.
Ghiveciul se amplasează într-un spațiu luminos, dar ferit de razele soarelui.
Această plantă se transplantează rar, de obicei într-un ghiveci mai mare pentru a o stabiliza și a evita riscul de răsturnare.
🌺Cum îngrijim Aechmea🌺
Aechmea este o plantă ce iubește lumina, dar trebuie ferită de razele directe ale soarelui.
Se udă moderat, pe perioada verii săptămânal și se umple rozeta de frunze cu apă la două săptămâni. Se recomandă verificarea și schimbarea apei din rozetă dacă este necesar. Se pot pulveriza frunzele cu apă.
Pe perioada iernii se udă mai rar, în funcție de temperatura din încăpere. Aechmea este sensibilă la frig, nu trebuie să o expunem la temperaturi mai scăzute de 15 grade Celsius. Se fertilizează de două ori pe lună în perioada de vegetație.
🐛Boli și dăunători 🐛
Dăunătorii ce afectează cel mai frecvent această plantă sunt păduchii țestoși și acarienii. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se tratează cu tratamente specializate.
Aechmea are nevoie de un mediu umed, dar este sensibilă la umiditate excesivă, ce poate duce la putrezirea rădăcinilor. Pătarea frunzelor în nuanțe maronii poate indica poate indica faptul că planta nu a fost udată corespunzător.
🎍Înmulțirea la Aechmea🎍
Metoda cea mai ușoară de înmulțire este prin lăstari. După ce a trecut perioada de înflorire, planta produce natural lăstari. După tăierea plantei uscate, lăstarii se pot lăsa să se dezvolte în același ghiveci.
Se pot muta în ghivece separate după ce au depășit jumătate din lungimea plantei mamă. În aproximativ 3-4 ani aceștia vor ajunge la maturitate și vor produce propriile flori.
🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.