Albizia

🌿

Un arbore ornamental exotic, cu o perioadă lungă de înflorire, Albizia este alegerea potrivită pentru cei ce vor să aducă un colț de umbră în grădină

Albizia face parte din familia Fabaceae și este originar din zonele tropicale din Asia, Africa și SUA. Genul Albizia cuprinde peste 150 de arbori și arbuști. În țara noastră specia cea mai răspândită este Albizia julibrissin. Acest arbore se remarcă prin coroana largă și aplatizată, frunzele penate și florile ce cresc în mănunchiuri, cu aspect mătăsos, de culoare roz. Crește până la 10-12 metri, iar diametrul coroanei poate ajunge la 6 metri.

Genul Albizia poartă denumirea nobilului italian Fillippo degli Albizzi cel care a introdus specia Albizia julibrissin în Europa. Este cunoscut popular ca arborele de mătase.În Japonia este considerat o specie invazivă datorită extinderii sale necontrolate în zone neamenajate.

👨‍🌾Cum plantăm Albizia 👨‍🌾

Albizia se plantează în sol fertil, bine drenat, în zone însorite în grădini, parcuri sau aliniamente stradale. Se poate planta în ghiveci sau direct în sol, solitar sau alături de plante ornamentale. Se udă abundent după plantare. Este des utilizat pentru decorarea teraselor sau a grădinilor, asigurând zone de umbră.

Acest arbore se poate planta primăvara sau toamna. Se recomandă evitarea zonelor umbrite sau expuse la curenți de aer. Albizia este sensibil la temperaturi extrem de scăzute, de aceea nu se recomandă plantarea în zone de munte.

🌿Cum îngrijim Albizia🌿

Albizia preferă spațiile luminoase, unde beneficiază de cât mai multe ore de lumină solară directă.

Se udă regulat în primii cinci ani după plantare, iar solul se menține reavăn. După ce se dezvoltă sistemul de rădăcini, Albizia devine rezistent la secetă.

Tăierile de corecție cu rol estetic se realizează de obicei primăvara devreme, înainte ca arborele să intre în vegetație. Ramurile uscate și deteriorate trebuie îndepărtate periodic. Se fertilizează în perioada de creștere.

🐛Boli și dăunători 🐛

Acest arbore este rezistent la boli și dăunători, mai ales atunci când este îngrijit corespunzător.

Pentru a preveni apariția acestora, se recomandă udarea regulată, aplicarea de îngrășământ primăvara, îndepărtarea periodică a crengilor deteriorate sau uscate.

Printre dăunătorii ce atacă Albizia se numără afidele, acarienii, păduchii lânoși și Psylla de Albizia. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate.

🎍Înmulțirea Albizia🎍

Cel mai frecvent se înmulțește prin butași. Aceștia se taie la finalul primăverii, din ramuri ce nu au înflorit, de aproximativ 10-15 centimetri. Se îndepărtează frunzele de la bază și se plantează într-un vas cu pământ de flori, după ce se udă și se aplică soluție de înrădăcinare. Se amplasează într-o zonă luminată, dar nu la soare, la o temperatură de 20-22 grade Celsius. Se udă regulat, iar solul se menține reavăn între udări. După ce butașii prind rădăcini, se pot transplanta în vase mai mari. După 1-2 ani se pot muta în grădină, preferabil într-un loc însorit.

Se poate înmulți și prin semințe.

Dacă vă place acest arbore, îl găsiți la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni nr 30, telefon 0722 527 512.

Distribuie