Aloe vera
🌸
Aloe vera este o plantă apreciată atât pentru proprietățile sale decorative, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Originară din Africa, această plantă face parte din familia Asphodelaceae, genul Aloe, ce cuprinde mai multe specii, printre care amintim: Aloe barbadensis, Aloe humilis, Aloe vera, Aloe aristata, Aloe arborescens.
Este o plantă suculentă cu creștere lentă, ce poate ajunge la 100 cm, cu tulpini scurte, frunze groase, cărnoase și zimțate pe margini. Aloe vera are proprietăți antiseptice, analgezice și antioxidante. Datorită proprietăților sale medicinale, s-a răspândit în toată lumea, în țara noastră fiind folosită în special ca plantă de apartament.
👨🌾Cum plantăm Aloe vera 👨🌾
Aloe vera este o plantă ce preferă locurile luminoase și are nevoie de câteva ore de lumină solară directă zilnic.
Solul ideal pentru această plantă este bine drenat, ușor acid, se poate folosi chiar substrat amestecat cu nisip. Aloe vera se adaptează bine și la soluri alcaline sau neutre.
Se transplantează la 2 ani, primăvara, când se mută într-un vas mai mare și se înlocuiește substratul cu unul nou. Se recomandă verificarea rădăcinilor și înlăturarea celor afectate, dar și a excesului de murdărie din rădăcini. Cu rădăcinile se lucrează cu atenție, pentru a evita deteriorarea acestora.
🌺Cum îngrijim Aloe vera🌺
Se udă moderat în perioada de vegetație, o dată pe săptămână, dar toamna și iarna trebuie udată mai rar. Se lasă să se usuce pământul între udări.
Temperatura ideală pentru o dezvoltare armonioasă este cuprinsă între 22 și 25 grade Celsius. Pe perioada verii se poate scoate afară, în curte, sau pe terasă, dar iarna se recomandă să o păstrăm în interior, la o temperatură minimă de 8 grade Celsius. După perioada de iarnă trebuie aclimatizată treptat cu lumina solară, în caz contrar pot apărea arsuri pe frunze.
Se fertilizează primăvara și vara cu îngrășământ pentru plante suculente. Se taie doar dacă frunzele sunt rupte, deteriorate, sau îngălbenite.
🐛Boli și dăunători 🐛
Cea mai frecventă cauză de deces pentru această plantă este putrezirea rădăcinilor, astfel trebuie mare atenție la excesul de apă când o udăm. De asemenea pot putrezi și tulpinile dacă este udată în exces.
Umiditatea ridicată și temperaturile scăzute pot provoca boli fungice, ce duc la îngălbenirea frunzelor. Se corectează ușor, prin mutarea plantei într-o zonă caldă și luminoasă.
Printre dăunătorii ce afectează frecvent Aloe vera se numără păduchii lânoși, păduchii țestoși, afidele și acarienii. Se tratează cu tratamente specializate.
🎍Înmulțirea Aloe vera🎍
Aloe vera se poate înmulți prin butășire, divizarea plantei sau prin semințe, primăvara și vara, când plantele se află în perioada de creștere.
Cel mai ușor putem înmulți Aloe vera prin plantele mici ce cresc la baza plantei mamă. Acestea se pot desprinde cu ușurință și muta într-un alt ghiveci. De asemenea se poate scoate planta din ghiveci și se pot separa ramurile acesteia, replantând în vasuri separate. Trebuie să ne asigurăm că fiecare nouă secțiune are un sistem radicular bine dezvoltat.
Dacă o înmulțim prin semințe, trebuie să ne asigurăm că acoperim vasul cu folie după plantarea semințelor și că menținem o temperatură cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius până când germinează.
Dacă vă place această plantă și o doriți la dumneavoastră acasă, vă așteptăm în florăriile Horticultura cu Aloe maculata (plantă decorativă) și Aloe arborescens (plantă medicinală).
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.