Aster

Aster, cunoscută pentru forma sa distinctivă, asemănătoare unei stele și culorile vii, este o plantă ce a devenit populară și în țara noastră în realizarea de aranjamente peisagistice.

Genul Aster face parte din familia Asteraceae, cele aproximativ 250 de specii cuprinse în acest gen fiind originare din Europa, America de Nord și Asia. Printre cele mai cunoscute specii se numără Aster alpinus, Aster amellus, Aster victoria sau Aster novi belgii.

Această plantă are aspect de tufă și flori cu petale simple sau duble, colorate în nuanțe de alb, roz, albastru sau violet. În țara noastră se cultivă ca plantă de exterior, în grădină sau în ghiveci, dar se comercializează și ca flori tăiate.

Denumirea științifică a plantei derivă din cuvântul latin astra/astrum (stea) și este cunoscută popular sub denumirea de steluță, floarea stelei sau ochiul boului pitic.

Cum plantăm Aster 

Aster se platează în zone luminoase preferabil, sau de semi-umbră, în sol bine drenat, fertil.  Perioadele recomandate pentru plantare sunt primăvara devreme sau toamna târziu. Aster se poate planta în grădină sau în ghiveci. Dacă o plantați în ghiveci, aceasta trebuie transplantată la 2-3 ani, de fiecare dată într-un vas mai mare. Dacă o plantați în aliniament, trebuie să vă asigurați că lăsați suficient spațiu între plante, pentru a asigura o bună circulație a aerului.

Cum îngrijim Aster

Aster preferă zonele luminoase, unde beneficiază de lumină solară, cel puțin șase ore zilnic.

Se regulat, de obicei atunci când substratul este uscat la suprafață. Se recomandă udarea la baza plantei, pentru a evita stagnarea apei pe frunze. Se fertilizează lunar în perioada de vegetație și se îndepărtează periodic florile și frunzele uscate, pentru stimularea înfloririi. Pe perioada iernii se recomandă protejarea plantelor cu mulci și frunze uscate, dacă temperaturile sunt foarte scăzute.

Boli și dăunători 

Printre dăunătorii ce pot afecta această plantă se numără afidele și gândacii japonezi. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zona afectată și se aplică tratamente specializate.

Aster poate fi afectată și de boli precum făinarea sau rugina. Pentru a preveni apariția bolilor se recomandă îndepărtarea periodică a resturilor vegetale și asigurarea unei bune circulații a aerului.

Înmulțirea Aster

Această plantă se poate înmulți prin mai multe metode: divizarea tufei, butași sau semințe.

Una dintre cele mai ușoare metode de înmulțire se realizează prin divizarea tufei. Aceasta se face primăvara devreme sau toamna târziu, la plante adulte. Se scot cu ateníe rădăcinile din sol și se separă în tufe mai mici. Acestea se plantează individual. Divizarea tufei se realizează la 3-4 ani, pentru revigorarea plantei.

În Timișoara puteți admira exemplare de Aster pe bulevardul I.C. Brătianu, în perioada verii, în aranjamentele realizate de colegii noștri.

Distribuie