Chiparosul

🌲
Un conifer rezistent, ușor de cultivat și cu o creștere rapidă, chiparosul este alegerea preferată a grădinarilor pentru decorarea spațiilor verzi și a grădinilor. Se poate planta solitar sau în aliniament, ca gard viu.
Chiparosul face parte din genul Cupressus, ce cuprinde aproximativ 20 de specii de arbori și arbuști originari din Europa, America de Nord și Asia. Printre cele mai cunoscute specii din țara noastră se numără Cupressus sempervirens (chiparosul) și Cupressocyparis leylandii (chiparos leylandii).
Acest conifer are frunze mici, solzoase, conuri mici, sferice, de culoare maro, o coroană de formă piramidală și o înălțime medie de 25 de metri, deși poate ajunge și la 40 de metri.


👨🌾Cum plantăm chiparosul👨🌾
Acest arbore se adaptează la aproape orice tip de sol, cu condiția ca acesta să nu fie uscat și să fie bine drenat.
Se poate planta primăvara sau toamna, este important ca temperaturile să depășească 5 grade Celsius, iar solul să nu fie înghețat. Se plantează în balot, solitar sau în aliniament.
Dacă plantăm chiparoșii pentru amenajarea unui pentru gard viu, se recomandă să îi poziționăm pe un singur rând, la o distanță de 60 – 90 centimetri. Trebuie luat în calcul și spațiul necesar pentru creștere și acces pentru toaletare, de aproximativ un metru. Se recomandă aplicarea de stimulatoare de înrădăcinare.
🌲Cum îngrijim chiparosul🌲
Chiparosul iubește lumina, de aceea se recomandă plantarea acestuia în zone însorite. Se dezvoltă și în zone de semi-umbră, dar dacă nu are suficientă lumină, frunzele își pot pierde din intensitatea culorii.
Se udă mai des în primii ani de la plantare, pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular. Pe perioadele de iarnă se răresc udările. Preferă temperaturile calde, sunt de evitat temperaturile sub -20 de grade Celsius.
Se pot realiza tăieri de corecție pentru îndepărtarea ramurilor deteriorate sau pentru obținerea de diferite forme. Pentru menținerea înălțimii dorite se recomandă realizarea de tăieri de corecție de 2-3 ori pe an.


🐛Boli și dăunători 🐛
Chiparoșii sunt sensibili la umiditatea excesivă în sol. Aceasta poate provoca boli fungice și chiar putrezirea rădăcinilor. Pentru evitarea bolilor fungice se recomandă îndepărtarea periodică a lăstarilor uscați și udarea moderată.
Dăunătorii ce atacă cel mai des chiparoșii sunt acarienii, afidele, păduchii lânoși și păduchii țestoși. În caz de infestare se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate până la vindecare.
🎍Înmulțirea chiparosului🎍
Metoda preferată pentru înmulțire este prin butași. Butășirea se realizează în perioada iulie-august. Butașii se confecționează din lăstari tineri, de 10-15 centimetri. Se curăță partea inferioară a butașilor și se plantează în ghivece, în nisip amestecat cu scoarță de conifere. Se păstrează în sere sau se acoperă cu folii de plastic. După ce se înrădăcinează, se pot planta în grădină.
Se poate înmulți și prin semințe, acest procedeu fiind unul de lungă durată.

Dacă vă place acest conifer, vă așteptăm cu exemplare deosebite la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni, numărul 30, telefon: 0722 527 512.