Cum plantăm corect arborii decorativi în grădină

Toamna este anotimpul ideal pentru plantarea arborilor decorativi în grădină. Cum se realizează plantarea, ce trebuie să facem, ce trebuie să evităm, cum avem grijă de arborii plantați, am aflat toate aceste aspecte importante de la Silviu Hălmăgean, director tehnic Horticultura.

🌱 Când se realizează plantările de arbori decorativi?

De obicei plantările arborilor decorativi se fac primăvara și toamna. Ce mai indicat moment pentru plantare este toamna, deoarece este foarte important ca plantările să se realizeze în perioada de repaus vegetativ a arborilor, atunci când activitatea metabolică a acestora este minimă, mai exact perioada de timp dintre căderea frunzei, care se produce toamna și începutul dezmuguririi, ce are loc primăvara. Dacă se plantează toamna, nu este necesară udarea, iar arborii au o perioadă mai mare de dezvoltare. Se plantează primăvara doar anumite specii, cum este stejarul, care se plantează din luna martie până în luna mai.

🌱 De ce unelte avem nevoie pentru a planta arborii decorativi în grădină?

Pentru plantare avem nevoie de cazmale, lopeți și greble.

🌱 Unde plantăm arborii în grădină? În ce zonă a grădinii?

Locul pentru plantare se alege în funcție de cerințele arborilor pe care dorim să îi plantăm. În funcție de tipul arborilor, trebuie să luăm în calcul lumina, umiditatea și solul. Fiecare specie are particularitățile sale și trebuie să ținem cont de ele.

🌱 Care este primul pas, pregătirea pământului sau a arborelui?

Primul pas este săparea gropii în care urmează să plantăm arborele. Volumul gropii trebuie să fie cel puțin dublu față de cel al rădăcinii sau al balotului de pământ în care este înfășurată rădăcina. Înainte de plantarea propriu-zisă se face un mușuroi de pământ mărunțit, care are rolul de a permite o bună dezvoltare a sistemului radicular. Tot în acest scop este indicată udarea pământului de la baza gropii înainte de a introduce arborele.

🌱 Cum se pregătește arborele pentru plantare?

Important este să se îndepărteze ambalajul cu mare atenție, pentru a nu deteriora sistemul radicular al plantei și pentru o bună dezvoltare. Sunt anumiți arbori care au ambalaj biodegradabil, totuși indicat este să îl îndepărtăm înainte de plantare.

🌱 Cum îngrijim arborele după plantare? De câtă apă are nevoie?

Indicat este să se ude arborele constant și periodic, iar în funcție de volumul sistemului radicular zona recomandată este între 5-10, până la 50 de litri de apă. Este important să se aplice și un stimulator de înrădăcinare. În primul an după plantare trebuie menținută o umiditate constantă și moderată, astfel încât pământul să se păstreze reavăn. Acest aspect este foarte important. Se va evita udarea în exces, deoarece duce la asfixierea rădăcinii și a sistemului acestuia.

🌱 Ce poate merge prost la o plantare? La ce trebuie să avem grijă în mod deosebit?

Pentru a ne asigura că plantarea va decurge bine și arborele se va dezvolta armonios, este foarte important ca materialul săditor să se achiziționeze din pepiniere autorizate sau centre dendrologice. Dacă nu folosim material controlat, există riscul ca planta să conțină deja dăunători sau boli fitosanitare.

Trebuie avut grijă și la udare, deoarece udarea excesivă poate duce la retragerea arborelui din vegetație. Este important și să se sape o goapă suficient de adâncă, aceasta trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât rădăcina sau balotul de pământ în care este înfășurată rădăcina.

🌱 Cum avem grijă de arbore în continuare? Sunt procedee ce trebuie realizate periodic?

Este recomandat să realizăm tratamente fitosanitare pentru protejare de dăunători, de asemenea se recomandă proceduri de fertilizare foliară sau radiculară periodic. Este de evitat tasarea pământului la baza arborelui, este de preferat ca la baza arborelui să fie pământul afânat. Dacă este cazul, se realizează și plivirea vegetației spontane, periodic, la baza arborelui.

🌱 Cât de târziu în toamnă putem realiza plantările de arbori decorativi?

 Plantările de arbori decorativi se pot face târziu în toamnă, chiar și iarna, dacă temperatura se menține la peste 5-6 grade Celsius.

 

 

 

Distribuie