Echeveria
O plantă cu aspect deosebit și nevoi minime de îngrijire, Echeveria este populară pentru decorarea caselor și a grădinilor.
Echeveria este o plantă suculentă fără spini originară din America Centrală și de Sud, ce face parte din familia Crassulaceae. Se cunosc aproximativ 150 de specii, cele mai cunoscute fiind Echeveria agavoides, Echeveria setosa, Echeveria elegans sau Echeveria gibbiflora.
Plantele suculente au o textură cărnoasă ce are rol de retenție a apei pentru a se putea dezvolta în zone cu temperaturi ridicate și precipitații minime. Această plantă are frunze dispuse sub formă de spirală, de culoare verde sau verde – albăstrui sau. Poate crește până la 25 de centimetri și produce flori în nuanțe de galbe, portocaliu, roșu sau roz.
Cum plantăm Echeveria
Echeveria se cultivă în special ca plantă de apartament, dar pe perioada verii se poate planta și în exterior, în grădini sau parcuri.
Se plantează în substrat pentru plante suculente amestecat cu turbă și nisip. Ghiveciul trebuie să aibă un drenaj bun, pentru a evita acumularea excesului de apă la nivelul rădăcinilor, ce poate provoca apariția de ciuperci.
Echeveria se poate planta solitară în ghivece sau în terarii și aranjamente florale, în combinații cu alte plante ce necesită condiții similare.
Se transplantează la doi ani.
Cum îngrijim Echeveria
Echeveria este o plantă ce iubește lumina și are nevoie de cel puțin șase ore de lumină solară directă zilnic.
Se udă moderat, cu cantități mici de apă. Pe perioada verii se poate uda săptămânal, doar atunci când substratul este uscat. Pe perioada iernii se reduce frecvența udărilor și cantitatea de apă.
Temperatura optimă pentru dezvoltare este cuprinsă între 5 și 15 grade Celsiu iarna și 28-30 de grade Celsius iarna.
Se fertilizează lunar în perioada de vegetație, cu fertilizator pentru cactuși și plante suculente
Boli și dăunători
Echeveria este o plantă rezistentă la boli și dăunători, dar poate fi afectată de aceștia.
Dăunătorii ce afectează Echeveria cel mai des sunt afidele și păduchii lânoși. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zonele afectate și se aplică tratamente specializate.
Înmulțirea Echeveria
Se înmulțește cel mai ușor prin butași sau prin pui ce se desprind din planta mamă.
Se desprinde o frunză de planta mamă și se lasă la uscat câteva zile. Se pune într-un vas cu substrat, nisip și turbă. Se plasează într-un loc luminos și se udă regulat. Când se formează rădăcinile, se pot muta în ghivece.
Dacă vă place această plantă, o găsiți la Serele Horticultura, strada Avram Imbroane nr. 70A sau în florăriile noastre:
Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
Piața 700 ☎ 0733 909 098
Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.