Forsythia

Una dintre primele specii decorative de exterior ce înfloresc primăvara, Forsythia este un arbust rezistent, ce se adaptează bine la mediile urbane.

Forsythia este o plantă originară din Asia și Europa, ce face parte din familia Oleaceae. Crește sub forma unui arbust foios, ce poate ajunge la 3 metri înălțime. Genul Forsythua cuprinde aproximativ 10 specii, de la care s-au dezvoltat mai multe specii hibrid. Printre cele mai cunoscute specii de Forsythia se numără Intermedia, Lynwood, Spectabilis, Fiesta sau Evergold. Acest arbust decorativ are flori cu petale subțiri, dispuse sub forma unui clopoțel pe aproape întreaga lungime a ramurilor. Florile colorate în nuanțe de galben înfloresc înaintea frunzelor. Forsythia este cunoscută popular ca ploaia de aur sau clopoțelul de aur.

‍Cum plantăm Forsythia ‍

Forsythia este un arbust ce se adaptează la diferite tipuri de sol dar preferă solul ușor acid, bine drenat. Se recomandă amestecarea substratului cu turbă sau compost. Se plantează primăvara sau toamna, în perioada de repaus vegetativ. Se preferă zonele cu expunere la soare, ferite de vânturi puternice. Se poate planta solitar sau în aliniament, în grădini, parcuri sau aranjamente peisagistice. Dacă se plantează solitar, se lasă 2-3 metri spațiu pentru dezvoltare. Se poate planta și ca gard viu, la o distanță de aproximativ 1,5 metri.

Cum îngrijim Forsythia

Forsythia preferă zonele bine luminate, dar se dezvoltă și în zone de semi-umbră.

Se udă săptămânal în primul an de  la plantare, în special în perioadele secetoase, apoi se udă mai rar. Fiind o plantă rezistentă la secetă, se va evita evita udarea excesivă, ce poate cauza putrezirea rădăcinilor.

Pentru o bună dezvoltare a plantei, tăierile regulate sunt importante. Acestea se vor realiza sezonier sau anual. Se fertilizează în perioada de înflorire.

Boli și dăunători

Forsythia este un arbust rezistent, dar poate fi afectat de boli sau dăunători.

Printre dăunătorii ce pot ataca Forsythia se numără afidele și gărgărița neagră. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zonele afectate și se aplică tratamente specializate.

Înmulțirea Forsythia

Acest arbust se poate înmulți prin butășire sau marcotaj.

Metoda cea mai ușoară se realizează prin butășire, de obicei primăvara devreme. Butașii se realizează din lăstari ce au cel puțin un an. Aceștia plantează în nisip, ce se menține reavăn până când se dezvoltă rădăcinile și se pot planta individual.

Dacă vă place acest arbust, îl găsiți la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni nr. 30, telefon 0722 527 512.

Distribuie