Gazania

🌸

Gazania este o plantă spectaculoasă, asemănătoare cu floarea soarelui sau margareta, cu petale viu colorate dispuse geometric în jurul unui disc central. Este o plantă anuală originară din Africa, ce provine din familia Asteraceae. Popular, este cunoscută ca mușețelul african sau floarea comoară. Se cunosc aproximativ  40 de  specii de gazania, dintre care cele mai răspândite sunt: gazania splendens, linaris, rigens, tiger stripes, sundrop, daybreak.

Florile pot fi simple monocrome sau bicolore, în funcție de sortiment. Petalele sunt intens colorate în nuanțe de galben, portocaliu, roșu sau roz. Frunzele pot fi netede, cu formă ovală sau alungite, cu o culoare ce variază de la verde deschis la verde închis. Este o plantă iubitoare de soare, deosebită, ale cărei petale se închid pe perioada nopții și în zilele noroase și se deschid în zilele însorite. Înflorește vara și se menține până târziu în toamnă.

👨‍🌾Cum plantăm gazaniile? 👨‍🌾

Se plantează primăvara, ideal după mijlocul lunii aprilie. Este important să vă asigurați că după plantare temperaturile nu mai scad sub 10 grade Celsius, pentru a evita înghețul. În momentul plantării solul trebuie să fie cald, de aproximativ 7 grade.

Gazania se poate planta în grădină sau în ghivece, în interior. Dacă o plantați în grădină, trebuie să vă asigurați că alegeți o zonă luminată și că este o distanță de 20 – 25 centimetri între flori, pentru a avea suficient spațiu pentru creștere.

Dacă se plantează în ghiveci, asigurați-vă că vor avea suficient spațiu pentru dezvoltarea rădăcinilor, acestea putând să ajungă la o adâncime de până la 70 de centimetri.

Plantele cresc destul de repede, la aproximativ 2 luni de la plantare. După cultivare trebuie fertilizate în scurt timp.

 🌺Cum îngrijim gazaniile? 🌺

Soarele joacă un rol esential în viața acestor plante iubitoare de lumină. Asigurați-vă că gazaniile dumneavoastră sunt situate într-o zonă în care pot beneficia de cel puțin 6 ore de soare zilnic. Dacă sunt poziționate la umbră, este posibil să facă mai puține flori sau riscați ca florile să nu se deschidă complet.

Gazania se udă moderat, o dată la două trei zile. Trebuie udată bine, dar nu prea des, deoarece există riscul să putrezească rădăcinile.

Preferă solurile afânate, bine drenate, ce au un pH neutru. Ideal este ca solul să fie menținut umed în mod uniform.

Pentru a încuraja înflorirea, se recomandă curățarea periodică și îndepărtarea florilor ofilite, dar și aplicarea de îngrășăminte lichide o data la două luni.

Pe perioada iernii se mută în ghivece, într-o zonă cu o bună circulație a aerului, fiindcă există riscul de îngheț la temperaturi sub 5 grade.

🐛 Boli și dăunători 🐛

Printre bolile care pot afecta gazaniile se numără: putregaiul cenușiu, mucegaiul gri, sclerotinia sau rizoctonia. Alți dăunători ce pot afecta gazania sunt: afidele sau acarienii.

La umiditate prea mare a solului sau dacă sunt udate în exces, pot putrezi rădăcinile sau pot apărea ciuperci.

În cazul apariției bolilor sau a dăunătorilor se recomandă utilizarea pesticidelor și a fungicidelor.

🎍 Înmulțirea gazaniilor 🎍

Înmulțirea se poate face prin semințe sau butași. Dacă o facem prin semințe, se recomandă plantarea acestora în spații încălzite cu o lună înainte de a fi transplantate afară.  Vor fi ținute înăuntru până când nu mai este riscul de îngheț afară. Fertilizarea se face imediat după plantare, ideal cu îngrășăminte cu eliberare prelungită.

La înmulțirea prin butași, se recomandă cei cu plante lungi de până la 7 centimetri.  Tăierile se vor planta ulterior în ghivece mici, cu adâncimea de aproximativ 9-10 centimetri.

Begoniile pot fi admirate în mai multe zone centrale și parcuri din oraș: Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Corneliu Coposu. 

Distribuie