Ghiocelul

🌸

O plantă delicată și frumoasă, dar în același timp rezistentă și ușor de îngrijit, ghiocelul este una dintre cele mai cunoscute și iubite flori. Este asociat cu sosirea primăverii și cu Mărțișorul.

Ghiocelul este o plantă bulboasă, originară din Europa și Asia, ce face parte din familia Amaryllidaceae, genul Galanthus. Cel mai cunoscut este Galanthus nivalis, ghiocelul comun. În țara noastră crește ca specie indigenă spontan pe pajiști și pășuni, dar este și des cultivat. Are frunze verzi și flori albe, alungite, în formă de clopoțel. Înflorește spre sfârșitul iernii, începutul primăverii, de obicei în luna februarie. Deoarece este una dintre primele plante ce înfloresc primăvara, ghiocelul este cunoscut popular ca vestitorul primăverii. O altă specie de ghiocel este Galanthis plicatus, ce are frunze și flori mai mari, ce înflorește de obicei în luna martie.

👨‍🌾Cum plantăm ghiocelul 👨‍🌾

Ghioceii se pot planta în ghiveci sau în grădini, parcuri sau aranjamente florale. Această plantă preferă solurile bine drenate, cu pH neutru. Se poate adăuga puțin nisip în compoziția solului pentru un drenaj mai bun și materie organică pentru o sursă de nutrienți. Se poate planta solitar sau împreună cu alte flori de primăvară.

Pentru a ne putea bucura de ghiocei în luna februarie, se recomandă să plantăm bulbii în toamnă. Ghioceii se transplantează de obicei la trei ani, procedeu ce ajută și la prevenirea bolilor.

🌺Cum îngrijim ghiocelul🌺

Ghiocelul este o plantă ce preferă locurile luminoase și are nevoie de câteva ore de lumină solară pe zi.

Se udă constant, dar cu apă în cantități moderate. Este de preferat să păstrăm solul ușor umed între udări.

Pentru o dezvoltare armonioasă se recomandă aplicarea de îngrășământ toamna și iarna și îndepărtarea periodică a frunzelor uscate. Frunzele nu se îndepărtează cât timp sunt verzi.

🐛Boli și dăunători 🐛

Ghiocelul este o plantă rezistentă, dar poate fi afectat de putregaiul cenușiu, putregaiul rădăcinilor sau pătarea frunzelor.

Printre dăunătorii ce afectează mai des ghiocelul se numără melcii, moliile și viermii de bulb. Se tratează cu tratamente specializate până la vindecare.

🎍Înmulțirea ghioceilor🎍

Cea mai des folosită metodă de înmulțire este prin separarea bulbilor. Această operațiune se realizează după ce a trecut perioada de înflorire. Bulbii se scot din pământ, se depozitează câteva zile într-un loc uscat și răcoros, apoi se replantează.

Se poate înmulți și prin semințe, dar acest procedeu este unul mai lent.

În Timișoara vestitorii primăverii pot fi admirați în special în Parcul Justiției.

Distribuie