Hemerocallis

🌸

O plantă exotică, rezistentă și adaptabilă la diferite medii, Hemerocallis este o alegere potrivită pentru casă și grădină.

Hemerocallis este o plantă originară din Asia, ce face parte din familia Asphodelaceae și este cunoscută popular ca și crinul portocaliu sau crin de zi. Este adesea confundată cu crinul. Se cunosc aproximativ 20 de specii de Hemerocallis, dar s-au dezvoltat și specii hibrid. Printre cele mai cunoscute specii se numără Hemerocallis fulva, Hemerocallis citrina și Hemerocallis lilioasphodelus.

Cea mai răspândită în țara noastră este Hemerocallis fulva, ce crește în tufe, are frunze lungi și înguste, ce pot depăși un metru înălțime și flori mari, în formă de stea sau de clopot, colorate în nuanțe de portocaliu. Alte sortimente sunt în nuanțe de galben, roz violet, maro sau bicolore. Fiecare floare înflorește pentru o zi, dar înflorirea se reînnoiește constant pe perioada verii.

👨‍🌾Cum plantăm Hemerocallis 👨‍🌾

Hemerocallis se poate planta în grădini, parcuri sau ghivece, fiind o plantă ce se adaptează chiar și mediilor dificile.

Se recomandă ca substratul să fie bine drenat.

Dacă o plantăm în ghiveci, se poate amplasa un strat de pietriș la baza acestuia.

Dacă o plantăm în grădină, se recomandă alegerea unui loc însorit pentru o dezvoltare optimă.

🌺Cum îngrijim Hemerocallis🌺

Hemerocallis este o plantă ce preferă spațiile luminoase, dar se adaptează și la spații semi-umbrite.

Se udă moderat, iar substratul se menține reavăn în permanență, dar nu umed. Este o plantă ce suportă doar perioade scurte de secetă.

Se recomandă înlăturarea florilor uscate constant pentru a stimula apariția de noi flori.

Se fertilizează o dată pe lună sau la două săptămâni.

🐛Boli și dăunători 🐛

Această plantă este una rezistentă la boli și dăunători și se adaptează la condiții dificile de mediu, dar totuși poate fi afectată de aceștia. Printre dăunătorii ce afectează Hemerocallis se numără afidele și melcii. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate.

Hemerocallis poate dezvolta ciuperci dacă este amplasată într-un spațiu umed, cu temperaturi scăzute.

🌱Înmulțirea Hemerocallis🌱

Metoda cea mai rapidă de înmulțire este prin divizarea tufei, procedeu recomandat la 3-4 ani, pentru revigorarea plantei. Înmulțirea se realizează de obicei la începutul primăverii sau la finalul verii, când planta nu se află în vegetație. Tufele divizate se plantează la aceeași adâncime ca planta mamă. Se udă abundent.

Se poate înmulți și prin semințe, procedeul fiind unul de lungă durată.

Exemplare frumoase de Hemerocallis fulva pot fi admirate în Timișoara în Parcul Central și Parcul Alpinet.

Distribuie