Laleaua

🌷

Una dintre cele mai cunoscute și răspândite plante de primăvară, laleaua se remarcă prin formele deosebite și culorile intense și variate.

Laleaua este o plantă cu bulbi, originară din Europa și Asia, ce face parte din familia Liliaceae, genul Tulipa. Se cunosc peste 100 de specii și peste 3000 de varietăți, de diferite forme și culori. În funcție de specie, lalelele pot fi simple, duble, franjurate, bicolore sau tricolore. Sunt populare pentru florile mari și parfumate, intens colorate, fiind asociate cu primăvara și renașterea naturii. Lalelele se cultivă ca plante ornamentale în grădini și se folosesc în buchete și aranjamente florale. Printre cele mai cunoscute specii se numără Tulipa Gesneriana, Tulipa Angelique, Tulipa Fosteriana, Tulipa Pulchella.

👨‍🌾Cum plantăm lalelele👨‍🌾

Lalele se plantează de obicei în grădină, într-un loc unde se pot bucura de lumina soarelui câteva ore pe zi. Solul trebuie să fie fertil, umed, dar cu drenaj bun, eventual se poate completa cu nisip sau compost.

Perioada recomandată pentru plantare este finalul de toamnă (octombrie – noiembrie) înainte de primul îngheț. Dacă nu este un sezon ploios, se irigă terenul înainte și după plantare. Se plantează la 5 – 10 centimetri adâncime, la o distanță de 10 centimetri.

Se pot planta și în ghivece sau jardiniere în interior, cu condiția să beneficieze de câteva ore de lumină solară zilnic.

🌷Cum îngrijim lalelele🌷

Laleaua este o plantă iubitoare de lumină, are nevoie de câteva ore de lumină solară directă zilnic.

Se udă constant în perioade secetoase, dar solul trebuie să fie bine drenat, deoarece stagnarea apei la rădăcini poate duce la putrezirea bulbilor.

Pe perioada iernii se poate acoperi solul cu un strat de mulci. Acesta se îndepărtează la începutul primăverii.

Florile și frunzele uscate se îndepărtează periodic, dar se lasă planta să se ofilească complet.

Bulbii se pot lăsa în pământ după înflorire, se recomandă îndepărtarea acestora atunci când începe să scadă calitatea florilor.

🐛Boli și dăunători 🐛

Lalelele sunt plante rezistente, dacă sunt îngrijire corespunzător. Dacă este umezeală în sol  pot fi afectate de putregaiul cenușiu și de putregaiul coletului. În acest caz, se tratează cu fungicide.

Printre dăunătorii ce afectează lalelele cel mai des se numără afidele, acarienii și melcii. Aceștia se combat cu tratamente specifice.

🌷Înmulțirea lalelelor🌷

Metoda cea mai des utilizată de înmulțire este prin bulbi. Aceștia se dezvoltă în jurul celui deja plantat și se pot separa ușor, după ce planta iese din vegetație. Se curăță de resturi de pământ și se depozitează într-un loc uscat și răcoros. Ulterior se pot depozita în pungi de hârtie până în momentul plantării.

Se poate înmulți și prin semințe, acest procedeu fiind unul de lungă durată.

Frumoasele lalele pot fi admirate în această perioadă în mai multe zone din oraș: Piața Victoriei, Parcul Alpinet, Parcul Central și în special în Parcul Justiției.

Distribuie