Lavanda

🌸

Colorată și parfumată, lavanda este o plantă apreciată atât pentru proprietățile sale decorative, cât și pentru proprietățile sale terapeutice.

Lavanda este un subarbust de talie mică, originar din regiunea mediteraneeană și face parte din familia Lamiaceae. Genul Lavandula cuprinde aproximativ 40 de specii, printre cele mai cunoscute fiind Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas sau Lavandula intermedia.

Lavanda are aspect de tufă, cu tulpini ramificate, frunze liniare și flori mici parfumate, colorate în nuanțe de albastru sau violet, dispuse într-un spic. Se cultivă ca plantă ornamentală pentru decorarea parcurilor, aliniamentelor stradale sau a grădinilor. Uleiul de lavandă se folosește îndeosebi în industria cosmetică, ca ingredient în realizarea produselor de îngrijire corporală (parfumuri, săpunuri, loțiuni de corp) și produselor de uz domestic (odorizante, detergenți). Lavanda este folosită și pentru beneficiile sale asupra organismului, având proprietăți calmante, antiseptice și antiinflamatoare.

👨‍🌾Cum plantăm lavanda 👨‍🌾

Această plantă preferă solurile fertile, bine drenate, dar se adaptează la aproape orice sol de grădină. Sunt de evitat solurile calcaroase.

Lavanda este o plantă de exterior, se preferă planarea acesteia în parcuri sau grădini, în locuri unde beneficiază de cât mai multe ore de lumină solară pe zi.

Dacă o plantăm ca gard viu, distanța recomandată este de 30-40 centimetri. Dacă o plantăm solitar, se va păstra o distanță de aproximativ 1 metru între tufișuri.

Se poate planta și în ghivece sau jardiniere, în interior. Pe perioada verii se recomandă transplantarea plantelor în grădină.

🌺Cum îngrijim lavanda🌺

Lavanda este o plantă ce iubește soarele, astfel trebuie plantată în cele mai însorite locuri din grădină, de preferat ferite de curenți de aer.

Lavanda plantată în grădină se udă ocazional. Cea plantată în ghiveci se udă de câteva ori pe săptămână, când este uscat substratul. Apa rămasă în farfuria vasului se va goli după fiecare udare.

Este sensibilă la temperaturi scăzute și preferă temperaturile cuprinse între 15 și 25 de grade Celsius. Pe perioada iernii se recomandă acoperirea bazei plantelor cu pământ, frunze sau scoarță de copac. Pentru stimularea înfloririi, primăvara se realizează toaletări, se îndepărtează lăstarii uscați sau rupți.

🐛Boli și dăunători 🐛

Bolile ce afectează lavanda cel mai des sunt septarioza, făinarea și putregaiul cenușiu. Această plantă este sensibilă la condiții de umiditate excesivă, ce pot cauza boli ale sistemului radicular și ale coletului.

Printre dăunătorii ce atacă lavanda frecvent se numără afidele și musculița albă.

În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate.

🎍Înmulțirea lavandei🎍

Metoda preferată de înmulțire este prin butași. Aceștia se recoltează din ramurile tinere, cu o lungime de 10-15 centimetri. Pentru o înrădăcinare mai rapidă, se îndepărtează frunzele de la baza butașului. Se plantează în sol amestecat cu nisip și se acoperă cu folie de plastic.

Se recomandă sterilizarea substratului. Se pot planta în grădină după ce s-au format rădăcinile.

Se poate înmulți și prin semințe.

🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101

📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.

Distribuie