Magnolia

🌸
Una dintre cele mai frumoase și apreciate plante, ce înflorește la început de primăvară, magnolia se adaptează ușor la diferite condiții de mediu.
Magnolia este un arbore ornamental cu flori colorate și parfumate, originar din Asia și America de Nord și face parte din familia Magnoliaceae. Denumirea este inspirată de numele renumitului botanist francez Pierre Magnol. Magnolia nu are doar uz estetic, ci și medicinal, fiind folosită pentru tratarea tusei sau pentru probleme intestinale.
Se cunosc peste 200 de specii de arbori și arbuști din acest gen, dintre care amintim Magnolia acuminata, Magnolia denudata, Magnolia stellata, Magnolia lilliflora, Magnolia grandiflora. Magnoliile au flori mari, cu forme diverse, de stea, de cupă, colorate în în nuanțe de alb, crem, roz sau violet.


👨🌾Cum plantăm magnolia 👨🌾
Magnolia se plantează primăvara, după ce a trecut perioada de îngheț. Dacă o plantați în grădină, trebuie să vă asigurați că ați săpat o groapă suficient de adâncă pentru rădăcină, dar nu o îngropați adânc fiindcă se hrănește cu substanțe aflate la suprafața solului. Aveți grijă la rădăcini fiindcă se pot rupe ușor. Pe fundul groapei se aplică un strat de nisip, iar solul se amestecă cu turbă și îngrășământ.
Dacă o plantați în ghiveci, acesta se poziționează într-un loc ferit de curenți de aer. După plantare trebuie udată mult și des și se aplică fertilizator. În primul an arbuștii trebuie legați de un țăruș, până când se formează rădăcinile.
🌺Cum îngrijim magnolia🌺
Magnolia preferă zonele de semiumbră, dar are nevoie de soare, preferabil la orele dimineții.
Solul ideal pentru magnolii este unul bine drenat, cu pH slab – acid amestecat cu materii organice: compost, rumeguș, scoarță de copac.
Se udă moderat, o dată pe săptămână, primăvara și vara. De asemenea trebuie fertilizată regulat.
Spre deosebire de alți arbori, se evită pe cât posibil tăierile. Dacă sunt crengi slabe sau crescute incorect, acestea se taie la sfârșitul primăverii, după înflorire. Tăierile se efectuează cu atenție, deoarece pot provoca pagube pe termen lung.


🐛Boli și dăunători 🐛
Magnolia este o plantă rezistentă la boli. Cu toate acestea, poate fi afectată de ciuperci, cloroză, sau de dăunători, cum ar fi gândacii sau puricii frunzelor. În caz de infestare, se tratează cu tratamente speciale, fungicide sau insecticide.
Temperaturile scăzute pot provoca înghețul plantei, caz în care se tale lemnul afectat pentru a permite arbustului să se refacă.
🎍Înmulțirea magnoliilor🎍
Magnolia se poate înmulți prin semințe sau prin butași. Dacă realizăm înmulțirea prin semințe, acestea se plantează în ghivece, și nu în grădină, la 2-4 centimetri adâncime. După doi ani se pot transplanta în grădină.
Dacă se face prin butași, se taie de la plantă lăstarii verzi, se îndepărtează frunzele de la bază și se plantează în pământ amestecat cu turbă. Solul se menține umed permanent și se acoperă cu folie transparentă.
.

În Timișoara frumoasele magnolii pot fi admirate în mai multe zone centrale și parcuri aflate în administrarea Horticultura, în special în Parcul Alpinet. Dacă vă doriți magnolii în grădina dumneavoastră, vă așteptăm cu exemplare de Magnolia grandiflora la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni nr. 30, tel 0722 527 512.