Mesteacănul
Un arbore deosebit, cu scoarță de culoare albă și ramuri curgătoare, mesteacănul este apreciat pentru decorarea grădinilor și a parcurilor.
Mesteacănul face parte din familia Betulaceae, fiind originar din Europa și Asia. Se cunosc peste 40 de specii, iar printre cele mai întâlnite din țara noastră se numără Betula pendula, Betula pubescens, Betula albo-sinensis și Betula nigra.
Mesteacănul este un arbore deosebit, cu scoarță albicioasă, cu dungi orizontale, trunchi drept, coroană rară cu ramuri subțiri și curgătoare și frunze ovale și ascuțite, de culoare verde deschis. Produce muguri, iar florile apar la maturitate. Se întâlnește în zone de câmpie și de deal. Mesteacănul are o durată de viață de până la 100 de ani și poate depăși 20 de metri înălțime.
Frunzele, scoarța și seva au proprietăți terapeutice și se folosesc pentru prepararea de remedii naturiste. Mesteacănul se folosește și în industria cosmetică, a hârtiei și a mobilei.
Cum plantăm mesteacănul
Mesteacănul se poate planta în grădini sau parcuri, solitar sau în grupuri. Nu este pretențios față de sol, dar sunt de evitat solurile argiloase și cele calcaroase.
Se plantează primăvara sau toamna, în perioada de repaus vegetativ, când temperaturile depășesc 5 grade Celsius. Balotul se poate cufunda în apă pentru câteva ore înainte de plantare. Groapa trebuie să fie suficient de adâncă pentru dezvoltarea sistemului de rădăcini. Se udă abundent după plantare. Substratul se menține reavăn.
Cum îngrijim mesteacănul
Mesteacănul este un arbore ce are nevoie de lumină pentru o bună dezvoltare, de aceea se plantează de obicei în locuri însorite.
Se udă regulat în primii ani de la plantare, apoi se poate uda doar în perioade secetoase. Atenție la cantitatea de apă, fiindcă este sensibil la umiditate excesivă în sol.
Se îndepărtează periodic ramurile uscate și cele atacate de boli și dăunăori. Se efectuează tăieri de corecție.
Se fertilizează în perioada de vegetație.
Boli și dăunători
Acest arbore este rezistent la boli și dăunători, în special dacă este îngrijit corespunzător.
Mesteacănul poate fi afectat de gândaci de colorado și de afide. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zona afectată și se aplică tratamente specializate.
Mesteacănul este sensibil la umezeala excesivă în sol.
Înmulțirea mesteacănului
Cea mai frecventă metodă de înmulțire se realizează prin semințe. Fructele se recoltează în perioada august-noiembrie și se lasă la uscat într-un loc răcoros și ventilat. Se seamănă pe nisip umed și se acoperă cu paie sau ramuri de conifere. Acestea se îndepărtează după ce a trecut pericolul de îngheț.
Mesteacănul se poate înmulți și prin altoire sau butășire.
Dacă vă place acest arbore, îl găsiți la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni nr 30.