Mușcata

🌸

Rezistentă, colorată și parfumată, mușcata este una dintre cele mai populare plante decorative.

Mușcata este o plantă originară din Africa de Sud, ce a ajuns să fie populară în întreaga lume. Face parte din familia Geraniaceae, genul Pelargonium, ce cuprinde peste 200 de specii. Printre cele mai cunoscute se numără Pelargonium domesticus, Pelargonium zonale, Pelargonium grandiflorum, Pelargonium fragrans.

Este o plantă cu aspect de tufă, cu frunze cu margini dințate și flori mari, grupate, cu petale mari și catifelate, intens colorate în alb, roz, roșu și violet. De obicei mușcatele se cultivă ca plante de ghiveci, fiind des utilizate pentru decorarea locuințelor, a balcoanelor sau a grădinilor.

👨‍🌾Cum plantăm mușcatele 👨‍🌾

Substratul în care plantăm mușcatele trebuie să fie bine drenat și să fie fertil. Se plantează de obicei primăvara, în pământ de flori amestecat cu nisip și turbă. Se poate planta în grădină sau pe balcon, în ghivece sau jardiniere, în locuri unde beneficiază de lumină solară, dar nu la orele amiezii.

Se recomandă ca vasele în care se plantează să aibă orificii largi pentru un drenaj bun. Se va evita stagnarea apei la rădăcini, deoarece poate cauza putrezirea acestora.

Dacă le plantăm în jardiniere, distanța recomandată este de 15 – 20 centimetri.

🌺Cum îngrijim mușcatele🌺

Mușcata are nevoie de soare pentru a se dezvolta, dar pe perioada verii se recomandă amplasarea acesteia în zone de semi-umbră.

Se udă moderat, mai des în sezonul cald, iar substratul trebuie menținut reavăn. Pe perioada iernii se răresc udările și se depozitează în spații răcoroase.

Dacă se amplasează în casă, este recomandat să nu fie în apropierea surselor de căldură. Căldura excesivă poate provoca ofilirea plantei.

Se fertilizează doar în perioada de creștere vegetativă. Se îndepărtează periodic florile ofilite.

🐛Boli și dăunători 🐛

Mușcata este o plantă rezistentă la boli și dăunători. Cu toate acestea, în anumite condiții de temperatură și umiditate poate dezvolta anumite boli. Dacă planta nu are suficientă lumină, iar temperatura din locul de depozitare scade sub 15 grade Celsius, poate dezvolta putregaiul cenușiu sau putregaiul bacterian.

Printre dăunătorii ce pot afecta mușcata se numără afidele și musculița albă. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se tratează cu insecticid.

🪴Înmulțirea mușcatelor🪴

Mușcatele se pot înmulți prin butași sau prin semințe. Dacă le înmulțim prin butași, aceștia se realizează preferabil din lăstari cu 2-3 noduri. Butașii se păstrează în amestec de turbă și nisip până când se dezvoltă rădăcinile, apoi se pot transplanta în ghivece sau jardiniere.

Dacă le înmulțim prin semințe, acestea se plantează în pământ de flori afânat și se acoperă cu un strat de pământ. Substratul se menține reavăn la suprafață.

🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101

📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100.

Distribuie