Orhideea
🌸
Orhideea este una dintre cele mai iubite plante, renumită pentru florile delicate și deosebite. Face parte din familia Orchidaceae. Se cunosc 900 de genuri și peste 25.000 de specii de orhidee, majoritatea provenind din zone tropicale sau subtropicale. Din fericire orhideea se adaptează la medii diferite, excepție fiind doar zonele cu temperaturi extreme. Florile acestei plante sunt delicate și frumoase, dungate, sau cu pete de culoare, în nuanțe de alb, galben, portocaliu, roșu, albastru.
Orhideele pot fi terestre (cu rădăcini fixate în pământ), litofite (cresc pe roci), epifite (cresc pe trunchiurile arborilor, acestea fiind folosite ca suport). Cele mai multe specii cultivate în apartament în țara noastră sunt epifite, motiv pentru care vom prezenta în continuare condițiile pentru acest tip de orhidee.
👨🌾Cum plantăm orhideea👨🌾
Orhideea se plantează într-un ghiveci cu un drenaj bun, transparent, cu găuri mari în partea inferioară pentru a se scurge excesul de apă. Dacă o cumpărăm într-un vas mat fără găuri, trebuie replantată. Orhideea preferă un loc mai îngust, astfel se poate ține într-un ghiveci mai mic până când rădăcinile ies din ghiveci.
Este important ca vasul să fie transparent, ajută atât pentru a verifica umiditatea solului, cât și asigură lumină rădăcinilor plantei.
Transplantarea se face primăvara, la 12-24 de luni. Nu se face la plante ce urmează să înflorească sau la plante înflorite. Dacă rădăcinile nu mai au loc în ghiveci, se mută, dar noul ghiveci nu trebuie să fie cu mult mai mare decât fostul.
Se recomandă folosirea unui substrat special pentru orhidee din comerț.
🌺Cum îngrijim orhideea🌺
Orhideea iubește umiditatea atmosferică. Se udă săptămânal cu apă de ploaie sau dedurizată, la temperatura camerei. Apa nu trebuie să fie mai rece de 10 grade Celsius. Ideal este să scufundăm orhideea în apă pentru zece minute. Trebuie lăsat solul să se usuce între udări.
Preferă solul amestecat cu scoarță de copac sau mușchi, există și amestec de sol special pentru orhidee.
Orhideea are nevoie de multă lumină, dar nu lumină solară directă. Ideală este amplasarea acesteia pe un pervaz orientat spre sud. Preferă temperaturile cuprinse între 16 și 24 de grade Celsius și încăperile cu o bună circulație a aerului.
În perioada de creștere se fertilizează săptămânal. Fertilizarea se reduce când planta începe să se maturizeze și se oprește când planta intră în perioada de repaus.
🐛Boli și dăunători 🐛
Printre bolile ce pot afecta orhideea se numără ofilirea frunzelor sau putrezirea rădăcinilor, ce pot fi cauzate de udarea în exces sau de lipsa substanțelor nutritive. Pentru a evita această situație se poate verifica solul înainte de udare. Se va uda doar atunci când solul este uscat. Pentru a evita putrezirea rădăcinilor, apa trebuie să fie peste 10 grade Celsius când o udăm, iar ghiveciul trebuie să aibă găuri de scurgere. Apa nu trebuie să rămână nici între frunze, deoarece și acestea pot putrezi sau pot răspândi ciuperci.
Orhideea mai poate fi afectată de păduchi sau acarieni. Se combat cu tratamente specializate
🎍Înmulțirea orhideelor🎍
Orhideele sunt greu de înmulțit prin semințe, de aceea această metodă nu este una dintre preferatele grădinarilor.
Se preferă înmulțirea prin mici plante ce apar pe tulpina orhideei, numite keiki. Când acestea ajung la 5 centimetri, se pot desprinde și muta în ghivece separate. Se udă abundent după transplantare.
Pentru stimularea apariției de keiki, după ce trec florile se taie tija florală deasupra a unul sau două noduri.
De asemenea se înmulțește in vitro în laborator de către specialiști.
Dacă vă place această plantă, o puteți cumpăra din florăriile noastre la pretul de 57 de lei.