Pinul

🌲

Un conifer veșnic verde, rezistent, pinul nu necesită îngrijire specială și se dezvoltă chiar și în condiții dificile de mediu. Pe lângă proprietățile sale decorative, pinul este folosit în industria lemnului, dar are și multiple utilizări medicale, în ameliorarea inflamațiilor, afecțiunilor respiratorii sau durerilor reumatice.

Pinul este una dintre cele mai răspândite specii de conifere din Europa. Face parte din familia Pinaceae, genul Pinus, ce cuprinde aproximativ 100 de specii, atât arbuști, cât și specii de talie mare. Pinul de talie mică ajunge la 40 de centimetri înălțime, iar cel mai înalt poate depăși 80 de metri, în funcție de specie. De asemenea variază dimensiunea și grosimea acelor și aspectul arborilor. Printre cele mai cunoscute specii din țara noastră se numără Pinus sylvestris (pin silvestru, pin de pădure), Pinus mugo (pin jneapăn), Pinus cembra (pin zambru), Pinus negra (pin negru).

👨‍🌾Cum plantăm pinul 👨‍🌾

Pinul este un arbore rezistent, ce se dezvoltă și în condiții dificile, dar pentru o dezvoltare optimă se recomandă plantarea în soluri  drenate și bogate în substanțe nutritive, într-un loc unde beneficiază de lumină solară. Puieții se plantează până în 3 ani, ideal în balot de pământ la rădăcină, primăvara sau toamna, când temperaturile se află peste limita de îngheț. Cu cât puieții sunt mai mici, cu atât se acomodează mai repede la noile condiții. Groapa trebuie să fie suficient de adâncă pentru balotul de pământ. După plantare se udă în abundență.

Se poate planta solitar sau în aliniamente.

🌲Cum îngrijim pinul🌲

Un arbore ce crește la câmpie, dar și în zone montane, la mari altitudini, în condiții meteo și de sol dificile, pinul este rezistent la temperaturi scăzute, dar și la variații de temperatură. Se adaptează rapid la condițiile de mediu, fiind ușor de îngrijit.

Iubește lumina, dar se dezvoltă și în zone de umbră și este rezistent la secetă, astfel nu necesită udări dese.

Pentru stimularea dezvoltării  și îndepărtarea crengilor uscate se pot efectua tăieri de corecție, de obicei primăvara sau toamna târziu. Se fertilizează în perioada de vegetație.

🐛Boli și dăunători 🐛

Printre dăunătorii ce afecteează pinul cel mai des se numără molia pinului, viermele de mătase de pin și gândacul de scoarță al pinului. Bolile ce afectează pinul frecvent sunt pata roșie a acelor, rugina acelor și uscarea lujerilor.

Pentru prevenirea bolilor și a dăunătorilor se recomandă efectuarea de tratamente preventive cu insecticide și fungicide.

🎍Înmulțirea pinului🎍

Cea mai cunoscută și eficientă metodă de înmulțire a pinului se realizează prin semințe. Acestea se selectează din conuri maturate și se păstrează în locuri uscate și răcoroase.

Se plantează la adâncimi mici, primăvara sau toamna.

Pinul se poate înmulți și prin butășire sau altoire.

Exemplare de pin pot fi admirate în majoritatea parcurilor aflate în administrarea noastră, printre care Parcul Alpinet, Parcul Central, Parcul Rozelor. Dacă vă place acest conifer, vă așteptăm cu exemplare deosebite la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni, numărul 30. Telefon: 0256 222 592 / 0722 527 512.

Distribuie