Begonia

🌸

Begonia este o plantă anuală, originară din America Centrală, Asia și Africa, ce face parte din familia Begoniaceae. Este o populară plantă decorativă, atât de grădină, cât și de apartament, ce a ajuns să fie răspândită în toată lumea.

În funcție de sortiment, frunzele pot avea forme și chiar culori diferite, ce variază de la verde la roșu. Florile sunt viu colorate, în nuanțe diferite, de alb, galben, roșu sau roz. Se cunosc peste 1000 sortimente de begonii, dintre care amintim begonia semperflorens, begonia gracilis. begonia coralina, begonia rex.

👨‍🌾Cum plantăm begoniile 👨‍🌾

Begoniile se plantează primăvara spre vară, când temperaturile sunt constante și nu mai scad sub 10 grade Celsius. Se pot planta direct în grădină sau  în ghiveci. Solul ideal pentru begonii este unul ușor acid, cu o bună drenare, amestecat cu turbă și nisip.

Dacă le plantați în grădină, lăsați o distanță de minimum 15 centimetri între plante.

Dacă le plantați în ghiveci, după aproximativ 4 săptămâni se pot muta în grădină. Este foarte important să alegeți o zonă de umbră cu o bună circulație a aerului.

Se fertilizează primăvara și vara, la două săptămâni, în perioada de creștere și înflorire.

🌺Cum îngrijim begoniile🌺

Begonia este o plantă ce iubește lumina, dar trebuie să o ferim de expunere directă la soare, fiindcă îi poate dăuna. Preferă zonele umbroase, dar trebuie să îi asigurăm cel puțin 6 ore de lumină pe zi pentru o dezvoltare optimă. Preferă temperaturile cuprinse între 20 – 25 grade Celsius, iar pe timp de iarnă are nevoie de minim 15 grade Celsius.

Begonia nu are nevoie de multă apă, astfel se poate uda moderat. Nu se stropesc frunzele, se recomandă udarea la baza plantei. Este foarte important să lăsăm să se usuce pământul între udări. Ajută dacă așezăm ghivecele pe o tavă de pietriș.

🐛Boli și dăunători 🐛

Boala care afectează cel mai des begonia este mucegaiul cenușiu, ce se manifestă prin pătarea sau uscarea frunzelor. Pot fi afectate de acarieni, insecte sau de mucegaiul cenușiu.

Trebuie evitată atât umiditatea excesivă, ce poate provoca ciuperci, cât și lipsa apei, ce poate provoca făinarea, o altă boală a begoniilor.

🎍Înmulțirea begoniilor🎍

Se recomandă înmulțirea prin butași de frunze, de aproximativ 4-5 centimetri. Pentru a favoriza încolțirea, se așează într-un vas cu apă, într-o zonă luminată. Este important să menținem temperatura la minimum 20 de grade Celsius.

Se poate înmulți și prin semințe.

Begoniile pot fi admirate în mai multe zone centrale și parcuri din oraș: Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Corneliu Coposu. 

Distribuie