Cactusul

🌸
O plantă diferită, ușor de îngrijit, veșnic verde, cactusul este popular atât pentru decorarea caselor, cât și a birourilor. Cactusul face parte din familia Cactaceae, fiind originar din America de Nord, Sud și Centrală. Se cunosc peste 2500 de specii și peste 200 de genuri, printre care amintim –- Opuntia, Cereus, Echinocactus, Echinocereus (cactuși de deșert), Phyllocactus, Epiphyllum cactuși de pădure.
O plantă rezistentă la condiții de secetă, cactusul are de obicei o tulpină voluminoasă, cu frunze sub formă de spini. Acestea au rol de protecție, dar și de a preveni evaporarea apei prin transpirație. Spinii cresc în formațiuni – aureole, ce pot avea diferite culori și forme. La această plantă, fotosinteza se realizează prin intermediul tulpinilor îngroșate, ce stochează apă.


👨🌾Cum plantăm cactusul👨🌾
Substratul recomandat pentru cactus este unul cu pH neutru, bine drenat. Se recomandă folosirea de pământ special pentru plante suculente, amestecat cu nisip sau pietriș. De asemenea ajută să punem un strat de pietriș pe fundul vasului.
Cactusul se transplantează la 4-5 ani, nu se recomandă a se realiza această operațiune mai devreme. De fiecare dată când se transplantează, se mută planta în ghivece puțin mai mari. Acestea trebuie să cuprindă rădăcinile, dar trebuie avut în vedere faptul că menținerea plantei într-un ghiveci mai mic stimulează înflorirea și dezvoltarea.
🌺Cum îngrijim cactusul🌺
Cactusul iubește lumina și are nevoie de aproximativ 4-6 ore de expunere solară zilnică. Sunt și unele specii ce preferă zonele de semi-umbră, de exemplu cactusul din pădurile tropicale. Aveți însă grijă, deoarece dacă este expus la prea multă lumină poate face arsuri solare, dar dacă nu are suficientă lumină, se poate îmbolnăvi, se decolorează. Rezistă la secetă și la temperaturi ridicate, de până la 60 de grade Celsius.
Se udă rar, dar constant. Pentru a evita putrezirea rădăcinilor, trebuie să ne asigurăm că udăm doar atunci când este uscat substratul. Primăvara și vara se udă săptămânal, iar toamna și iarna se poate uda la 1-2 săptămâni. Cactușii deșertici se pot și pulveriza cu apă, dar nu se recomandă în cazul celor tropicali și de pădure.


🐛Boli și dăunători 🐛
Din fericire cactusul este o plantă rezistentă la boli și dăunători, dar poate fi afectată de aceștia, dacă nu este îngrijită corespunzător. Lumina insuficientă poate provoca deformarea tulpinii sau decolorarea plantei. Excesul de umiditate poate duce la apariția bolilor, în special fungice, sau chiar la uscarea plantei.
Printre dăunătorii ce pot afecta cactusul se numără păduchii lânoși, păduchii țestoși sau păianjenul roșu comun.
Această plantă poate fi afectată și de putregaiul cenușiu sau ofilirea vasculară. Bolile frecvente ale cactusului sunt: putregaiul cenușiu, ofilirea vasculară. În aceste cazuri, se îndepărtează dăunătorii și părțile afectate și se tratează cu tratamente specifice până la vindecare.
🎍Înmulțirea cactusului🎍
Înmulțirea se poate face prin semințe sau prin butași, metoda preferată fiind cea prin butași, fiindcă este mai facilă și mai rapidă. Butașii se realizează din lăstarii de pe ramificațiile mari sau de la baza plantei și se plantează în substrat amestecat cu nisip. Se păstrează la o temperatură cuprinsă între 22 și 25 de grade Celsius. Rădăcinile ar urma să apară în 4-6 săptămâni, când se pot transplanta în ghivece.
Cactusul se poate înmulți și prin semințe, operațiune ce se realizează de obicei primăvara. Semințele se plantează în substrat pentru plante suculente și se acoperă cu un strat subțire de nisip. Se păstrează într-o încăpere cu temperatură cuprinsă între 22 și 30 de grade Celsius.

Dacă vă place această plantă, vă așteptăm cu exemplare deosebite în florăriile Horticultura:
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099