Cyclamen

🌸

Cyclamen este o plantă ușor de îngrijit, cu flori deosebite, intens colorate, cultivată în special ca plantă de apartament în țara noastră.

Cyclamen este o plantă originară din Asia și Africa, ce face parte din familia Primulaceae. Are aspect de tufă, cu flori și frunze dispuse sub formă de rozete. Frunzele sunt verzi, la unele specii verzi cu nuanțe argintii, iar florile au petale orientate în sus și sunt colorate intens în nuanțe de alb, roz, roșu sau bicolore. Printre cele mai cunoscute specii amintim: Cyclamen hederfolium, Cyclamen repandum, Cyclamen persicum, Cyclamen graecum, Cyclamen balearicum. Este cunoscută popular ca violeta persană sau ciuboțica cucului.

👨‍🌾Cum plantăm Cyclamen 👨‍🌾

Se plantează în substrat format din pământ de frunze, turbă și nisip, în părți egale. Această plantă preferă solurile cu o bună drenare, în acest scop se poate pune un strat de pietriș la baza vasului.

Ghiveciul se amplasează într-un loc cu umiditate ridicată, în special în lunile de iarnă.

Dacă se amplasează în grădină, se va muta în interior pe perioada de toamnă – iarnă, când temperaturile încep să scadă.

Perioada de înflorire diferă de la specie la specie: Cyclamen persicum înflorește iarna, Cyclamen repandum înflorește primăvara, Cyclamen purpuracens

🌺Cum îngrijim Cyclamen🌺

Această plantă preferă lumina în perioada de înflorire. În perioada de repaus se recomandă să se amplaseze în zone de semi-umbră, ferite de razele soarelui.

Temperatura optimă pentru dezvoltare pentru Cyclamen este cuprinsă între 18-20 de grade Celsius. Teperatura nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius pe timpul iernii, iar pe timpul verii nu trebuie să depășească 25 de grade Celsius.

Se udă moderat, mai rar în perioada de repaus vegetativ. Se lasă substratul să se usuce la suprafață între udări. Udarea frunzelor nu este recomandată.

Se fertilizează de două ori pe lună doar în perioada de înflorire.

🐛Boli și dăunători 🐛

Printre bolile ce pot afecta această plantă se numără putregaiul cenușiu, mai ales dacă nu este udată corespunzător. Udarea excesivă poate duce la ofilirea frunzelor, putrezirea rădăcinilor și la uscarea plantei.

Condițiile de temperatură ridicată și umiditate atmosferică scăzută pot afecta această plantă, astfel frunzele se pot îngălbeni.

Printre dăunătorii ce afectează frecvent planta de Cyclamen se numără acarienii și omida de pământ. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță părțile afectate și se tratează periodic cu tratamente specifice.

🎍Înmulțirea Cyclamen🎍

Metoda preferată de înmulțire este prin divizarea tuberculilor. Această operațiune se realizează la finalul perioadei de repaus a plantei. Se dezgroapă tuberculii, se separă și se plantează în ghivece separate. Trebuie să vă asigurați că vor avea suficient spațiu pentru a se dezvolta.

Se poate înmulți și prin semințe, procedeul fiind mai dificil și durează o perioadă de 10 – 12 luni. Semințele se plantează în turbă și se transplantează în ghivece mai mari, pe măsură ce se dezvoltă plantele. Se fertilizează regulat.

🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101.

Distribuie