Feriga

🌿

O plantă verde, ce înviorează orice spațiu, feriga are calități de purificare a aerului și este și ușor de îngrijit.

O plantă decorativă prin frunze, ce face parte din familia Dryopteridaceae, feriga este originară din zonele tropicale ale Americii de Sud și Indiei, dar a ajuns să fie răspândită în toate regiunile globului. Este considerată una dintre cele mai vechi plante de pe planetă, fiind cunoscute peste 10.000 de specii de ferigi, ce se clasifică în peste 300 de genuri. Printre cele mai cunoscute se numără Dryopteris filix – mas (feriga comună)  Nephrolepis exaltata (feriga de cameră), Platycerium (feriga coarne de cerb), Asplenium, Adiantum.

Feriga este o plantă cu aspect de tufă, ce are frunzele arcuite, cu margini dințate, cunoscută atât pentru proprietățile sale de purificare a aerului, cât și pentru proprietățile sale medicinale: antiinflamatoare, antibacteriene, astringente. Este cunoscută popular ca baba-ursului sau limba-cerului.

👨‍🌾Cum plantăm feriga 👨‍🌾

Feriga se plantează în substrat amestecat din pământ de flori, turbă și nisip. Este recomandată schimbarea ghiveciului în fiecare primăvară. Dacă vasul a devenit neîncăpător pentru rădăcini, planta trebuie mutată în unul mai mare. Pe fundul vasului se poate pune un strat din nisip sau pietriș, pentru un drenaj bun. Această plantă se poate cultiva atât în ghivece, cât și în coșuri suspendate. De fiecare dată când se transplantează se va schimba și substratul.

Se amplasează într-un loc ferit de razele directe ale soarelui, preferabil cu umiditate ridicată pe perioada verii, iar iarna se amplasează în locuri luminoase și bine aerisite.

🌿Cum îngrijim feriga🌿 

Este preferat să amplasăm feriga în zone de semi-umbră, unde se poate bucura de lumină, dar fiind ferită de razele directe ale soarelui.

Se udă cu apă la temperatura camerei, iar substratul trebuie menținut reavăn între udări. În perioade călduroase se poate stropi constant cu apă, fiind o ce plantă necesită condiții de umiditate crescută. Iarna se udă mai rar, la 1-2 săptămâni.

Temperatura optimă pentru dezvoltare este cuprinsă între 21și 24 de grade Celsius primăvara și vara, și între 10 și 15 grade Celsius în sezonul rece..

Se fertilizează lunar în perioada de creștere.

🐛Boli și dăunători 🐛

Feriga este o plantă sensibilă la condițiile de umiditate, astfel dacă nu primește suficientă apă se pot îngălbeni frunzele, dar dacă este udată în exces, frunzele se pot păta, usca și pot putrezi rădăcinile.

De asemenea poate fi afectată de ciuperci.

Printre dăunătorii ce pot afecta feriga se numără păduchii țestoși și musculița albă. În caz de infestare, se curăță zonele afectate și se aplică tratamente specializate până la vindecare.

🪴Înmulțirea ferigii🪴

Feriga se înmulțește cel mai des prin divizarea tufișului sau prin spori. Înmulțirea prin divizarea tufișului se poate realiza odată cu transplantarea. Fiecare plantă nouă cu rădăcini proprii se poate replanta în ghivece separate.

Feriga se înmulțește în mediul său natural prin spori. Spre deosebire de alte plante, ce produc semințe, feriga produce spori pe spatele frunzelor. Aceștia se colectează și se plantează în pământ amestecat cu nisip și turbă și se udă frecvent. Rădăcinile se formează în câteva luni, moment în care se pot planta în ghivece.

🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101

📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.

Distribuie