Ficusul
🌸
O plantă ornamentală cu frunze deosebite, ficusul este preferat pentru decorarea caselor sau a birourilor.
Ficusul face parte din familia Moraceae, fiind originar din zonele tropicale din Africa, Asia și Australia. Se cunosc zeci de specii și sortimente de Ficus, cele mai răspândite în țara noastră fiind Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus pumila, Ficus lyrata. În funcție de specie, această plantă poate ajunge la 2-3 metri înălțime. Are frunze lucioase, alugite, de culoare verde sau bicolore, unele specii fiind cățărătoare.
👨🌾Cum plantăm Ficusul 👨🌾
Ficusul preferă un substrat de pământ de flori amestecat cu turbă și nisip. Pentru o bună drenare, la baza ghiveciului putem pune un strat de pietriș. Se transplantează la un interval de 2-3 ani, într-un ghiveci mai mare, cu atenție, pentru a nu deteriora rădăcinile sau frunzele. Se poate păstra o parte din substratul inițial, dar se completează cu substrat nou. Nu se recomandă transplantarea mai devreme de doi ani.
Vasul se poziționează într-o încăpere ferită de curenți de aer și de variații de temperatură, unde planta beneficiază de câteva ore de lumină solară zilnic, atât vara, cât și iarna.
Este o plantă sensibilă, ce se poate usca dacă este poziționată într-o încăpere cu lumină redusă, temperatură scăzută, sau cu curenți de aer.
🌺Cum îngrijim Ficusul🌺
Această plantă preferă spațiile luminoase, dar vara trebuie ferită de soarele arzător. Speciile cățărătoare preferă zonele de semi-umbră. Temperatura optimă pentru Ficus este cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius, iar iarna are nevoie de minim 14 grade grade.
Se udă doar cu apă la temperatura camerei, moderat vara și mai rar iarna. Se lasă substratul să se usuce între udări. Vara se pot șterge cu un burete umezit sau se pot pulveriza cu apă. Excesul de apă poate duce la uscarea plantei sau la putrezirea rădăcinilor.
Se recomandă să se realizeze tăieri de corecție pentru stimularea ramificării primăvara. Se fertilizează primăvara și vara, la două săptămâni. Se șterge de praf cu un burete umed la două săptămâni.
🐛Boli și dăunători 🐛
Printre dăunătorii ce afectează Ficusul cel mai frecvent se numără păduchii lânoși și cei țestoși, dar și păianjenul roșu. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică săptămânal tratamente specifice, până la vindecare.
Printre bolile ce pot afecta această plantă se numără alternarioza, pătarea neagră sau pătarea brună. În acest caz se îndepărtează părțile afectate și se tratează cu tratamente specifice.
🎍Înmulțirea Ficusului🎍
Cea mai facilă metodă de înmulțire este prin butași, operațiune ce se realizează primăvara, în perioada martie-mai. Butașii se taie din vârfurile ramurilor la minimum un nod și se lasă 20-30 de minute pe sol sau în apă pentru a elimina latexul conținut.
Se plantează în substrat format din pământ de grădină, nisip și turbă. Se recomandă folosirea de stimulente de înrădăcinare.
Dacă vă place această plantă, o găsiți la Sere, pe strada Avram Imbroane nr 70A sau la florăriile Horticultura:
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.