Molidul argintiu
🌲
Un conifer veșnic verde, ce aduce un plus de culoare în orice grădină sau aliniament, molidul argintiu fascinează prin culoarea acelor, în nuanțe de albastru-argintiu.
Acest arbore ce poate ajunge la 30 de metri înălțime are ramuri orizontale, aliniate simetric, puternic ramificate, cu ace în nuanțe albastru-argintiu și conuri alungite de culori ce variază de la roșu la brun și violet. Are o formă triunghiulară specifică brazilor de Crăciun, fiind apreciat în acest scop.
Picea pungens, cunoscut popular ca molidul argintiu sau molidul albastru, este o specie originară din America de Nord ce face parte din familia Pinaceae. Genul Picea cuprinde mai multe specii și varietăți, printre care amintim: Picea Pungens Edith, Picea Pungens Super Blue, Picea Pungens Argentea, Picea Pungens Glauca Globosa.
👨🌾Cum plantăm molidul argintiu 👨🌾
Preferă locurile luminoase, dar se adaptează și la zone de semi-umbră. Nu este pretențios nici la sol, nici la umiditate, dar se dezvoltă mai bine în soluri fertile, amestecate cu turbă, bine drenate.
Se poate planta solitar sau în grupuri în grădină, în aliniamente stradale sau în parcuri, atât în zone montane, cât și de câmpie. Dacă se plantează în aliniament, trebuie să lăsăm o distanță de 7-10 metri între arbori.
Se plantează în balot în perioada de repaus vegetativ (noiembrie – martie). Atenție să nu îl plantați în sol înghețat, iar temperaturile trebuie să fie peste 5 grade Celsius. Se recomandă să nu îl ținem în ghiveci mai mult de 2-3 ani.
🌲Cum îngrijim molidul argintiu🌲
Molidul argintiu este un conifer rezistent la condiții de ger și vânt, dar și de secetă, având o capacitate de adaptare rapidă la medii dificile. Este rezistent la poluare, potrivit pentru a fi cultivat în scop ornamental în mediul urban.
Are nevoie de câteva ore de lumină solară pe zi, dar se adaptează și la zone de semi-umbră.
Dacă arborele este în ghiveci, trebuie să menținem pământul ușor umed constant și să îi asigurăm un drenaj bun.
Dacă arborele este plantat în grădină, trebuie udat mai des în primii ani de viață, deoarece în această perioadă se dezvoltă sistemul de rădăcini. Atenție la excesul de apă, fiindcă poate afecta dezvoltarea rădăcinilor!
🐛Boli și dăunători 🐛
Molidul argintiu este un arbore rezistent la boli și dăunători, dar poate fi afectat de aceștia.
Cei mai întâlniți dăunători sunt puricii plantelor și păduchii țestoși de rășinoase, dar poate fi afectat și de gândaci sau omizi. În caz de infestare, se aplică regulat tratamente cu insecticide.
Acest conifer poate fi afectat și de ciuperci. În acest caz, se îndepărtează ciuperca, iar ramurile afectate se taie.
🌱 Înmulțirea molidului argintiu 🌱
Una dintre cele mai frecvente metode de înmulțire este cea prin butași. Aceștia se recomandă să fie realizați din ramuri din vârful bradului, de aproximativ 20 de centimetri. Se păstrează în apă 24 de ore, apoi se curăță baza butașilor de ace. Se plantează în pământ amestecat cu turbă, cu un drenaj bun. Se poate folosi și stimulator pentru înrădăcinare. Se păstrează într-un loc întunecos până la înrădăcinare.
Molidul argintiu se poate înmulți și prin semințe.
Dacă vă place molidul argintiu, vă așteptăm cu exemplare deosebite la Pepiniera Horticultura, pe Calea Urseni numărul 30.