Petunia
🌸
Este una dintre cele mai frumoase plante de grădină, de care vă puteți bucura pe parcursul primăverii și al verii, florile sale fiind menținute până târziu în toamnă. Este o plantă anuală originară din America de Sud și provine din familia Solanaceae.
Florile se remarcă prin varietatea culorilor și forma de pâlnie, fiind ușor de recunoscut. Petalele florilor sunt intens colorate, în nuanțe de alb, galben, roșu, roz, violet sau albastru. Unele sortimente de petunii au flori cu dungi sau bicolore. Petalele pot fi simple sau duble, iar frunzele au forme eliptice și variază între margini netede și peri lipicioși, în funcție de sortiment. Se cunosc aproximativ 35 de specii de petunii, printre care se numără: petunia albă, linearis, parviflora, serrulata, violacea.
👨🌾Cum plantăm petuniile? 👨🌾
Petuniile se plantează primăvara, de obicei până în luna mai. Se pot planta în grădină, pe sol fertil, sau în ghivece simple sau suspendate. Dacă le plantați din semințe, acestea trebuie poziționate la o distanță de 0,5 centimetri. Dacă le plantați ca răsad, trebuie să vă asigurați că sunt la o distanță de aproximativ 25 de centimetri.
🌺Cum îngrijim petuniile? 🌺
Pentru a vă bucura din plin de frumusețea acestei plante, petunia trebuie îngrijită corespunzător. Din fericire, este o floare rezistentă la condiții dificile de temperatură: caniculă, vânt, dar nu face față temperaturilor scăzute.
Petuniile trebuie udate zilnic, deoarece au nevoie de multă apă, iar în zilele călduroase se udă de două ori pe zi. Atenție însă la cantitatea de apă, să nu înecați plantele!
Petuniile trebuie curățate cât mai des de florile uscate, pentru a înflori rapid.
Se fertilizează de două ori pe lună cu îngrășământ solubil.
💐Cum păstrăm petuniile frumoase și sănătoase? 💐
Deși sunt plante iubitoare de soare, petuniile se dezvoltă și se mențin cel mai bine într-o zonă de umbră, deoarece se pot usca dacă sunt expuse un timp îndelungat la razele soarelui. Ideal este să le plantați într-o zonă în care se pot bucura cel puțin 6 ore de soare zilnic. Dacă sunt plantate în ghivece, se recomandă să fie poziționate la umbră în zilele caniculare și să fie ținute la căldură în zilele friguroase.
Petunia preferă solurile nisipoase, bogate în substanțe nutritive, care se drenează ușor și au un pH neutru.
🐛Boli și dăunători 🐛
Petuniile sunt un bun indicator pentru poluare, deoarece pe frunzele acestora apar pete atunci când mediul înconjurător este poluat. Dacă aveți plantele în casă, evitați fumul de țigară.
Una dintre bolile cele mai frecvent întâlnite la petunii este botrytis, ce afectează frunzele plantei, dacă se află într-un loc cu multă umezeală sau dacă este udată în exces.
Printre dăunătorii care pot afecta petuniile se numără păianjenii, musculița albă, păduchii verzi sau omizile. Pentru protejarea plantelor de aceștia se aplică tratamente fito regulat.
🎍Înmulțirea petuniilor 🎍
Petuniile se pot înmulți prin semințe, aceasta fiind cea mai răspândită metodă, sau prin butași. În cazul înmulțirii prin semințe, acestea se vor semăna în lădițe cu aproximativ 10 săptămâni înainte de momentul plantării. Plantele răsar în câteva zile, însă este important ca răsadurile să fie transplantate în ghivece doar după apariția frunzelor.
În cazul înmulțirii prin butași, se folosesc aceia prelevați la sfârșitul verii, ideali fiind butașii de vârf de lăstari. După ce au prins rădăcini, se pot muta în ghivece, și ulterior în exterior.
În Timișoara frumoasele petunii pot fi admirate în Parcul Botanic, Parcul Alpinet și alte zone centrale din oraș.