Saintpaulia
🌸
O plantă colorată, veselă, ce înfrumusețează orice locație în care este amplasată, Saintpaulia este și o plantă rezistentă dacă este îngrijită corespunzător.
Saintpaulia este o plantă originară din Africa, decorativă prin flori, ce face parte din familia Gesneriaceae. Se cunosc aproximativ 800 de soiuri, dintre care amintim: Saintpaulia ionatha, Saintpaulia pusilla, Saintpaulia inconspicua. Are frunze groase, acoperite cu puf și mici buchete de flori în diferite nuanțe alb, roz, roșu, violet, albastru. Este cunoscută popular ca violeta de Parma sau violeta de Africa.
👨🌾Cum plantăm Saintpaulia 👨🌾
Se preferă a se planta în substrat de pământ flori amestecat cu nisip și turbă, pentru un drenaj bun.
Deși este o plantă rezistentă, este grav afectată de umiditatea excesivă, ce poate duce chiar la putrezirea rădăcinilor.
Se transplantează la un an sau doi ani, întotdeauna într-un vas mai mare, cu suficient spațiu pentru dezvoltarea rădăcinilor.
🌺Cum îngrijim Saintpaulia🌺
Această plantă are nevoie de lumină, trebuie ferită de razele directe ale soarelui, deoarece se pot decolora frunzele. Se udă săptămânal doar cu apă la temperatura camerei, direct în ghiveci, fără a atinge frunzele. Nu se pulverizează cu apă. Frunzele se pot curăța de praf cu o pensulă cu peri moi.
Temperatura ideală pentru dezvoltare optimă este cuprinsă între 20 și 22 grade Celsius. Se fertilizează de două ori pe lună, preferabil cu batoane cu eliberare lentă. Se îndepărtează constant florile și frunzele ofilite.
🐛Boli și dăunători 🐛
Este o plantă rezistentă, dar se poate îmbolnăvi dacă nu este îngrijită corespunzător. Udarea excesivă sau necorespunzătoare poate duce la pătarea frunzelor sau putrezirea rădăcinilor. Saintpaulia poate fi afectată și de putregaiul cenușiu.
Printre dăunătorii ce pot afecta această plantă se numără afidele, acarienii și musculița albă de seră. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se tratează cu tratamente specializate.
🎍Înmulțirea begoniilor🎍
Cea mai ușoară metodă de înmulțire este prin butași de frunze. Aceștia se taie de aproximativ 2 centimetri și plantează în substrat format din pământ de flori, turbă și nisip. Se mențin la o temperatură de 21-22 grade Celsius. Rădăcinile se formează în aproximativ o lună.
Se poate înmulți ușor și prin divizarea tufelor. Acest procedeu se realizează atunci când frunzele sunt foarte dese. Plantele se scot din ghiveci și se separă. Fiecare nouă plantă se va planta într-un alt vas.
Dacă vă place această plantă colorată, vă așteptăm cu exemplare deosebite în florăriile Horticultura:
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.