Schefflera

🌸

O plantă tropicală ușor de îngrijit, ce aduce un plus de prospețime decorului în care este amplasată, Schefflera a devenit populară și în țara noastră. Originară din Asia de Sud – Est, Schefflera face parte din familia Araliaceae, acest gen cuprinzând aproximativ 700 de specii de plante, dintre care amintim Schefflera bicolora, Schefflera arboricola, Schefflera variegata.

Schefflera are ramuri puternice și frunze asemănătoare unei umbrele, de culoare verde sau verde cu pete galbene sau albe. În mediul natural înflorește, având flori grupate în inflorescențe de tip panicul, de culoare galben – roșu, portocaliu – maroniu închis. În apartament nu înflorește, dar este foarte utilă pentru purificarea aerului. Este cunoscută popular ca arborele umbrelă.

👨‍🌾Cum plantăm Schefflera 👨‍🌾

Schefflera preferă un substrat ce permite drenarea eficientă a apei cu un pH slab- acid. Putem să amestecăm pământ de flori cu turbă și nisip pentru a evita stagnarea apei la rădăcini.

Pentru o dezvoltare optimă, se recomandă transplantarea primăvara, din doi în doi ani. Se înlocuiește ghiveciul cu unul mai mare și substratul cu unul proaspăt.

Vara se poate muta în exterior, doar trebuie să ne asigurăm că o amplasăm într-o zonă de semi-umbră. La mutarea înapoi în interior trebuie avut grijă la dăunători.

🌺Cum îngrijim Schefflera🌺

Este o plantă iubitoare de lumină, dar trebuie ferită de lumină solară directă fiindcă se pot usca frunzele.

Se udă regulat în perioada de creștere și se pot pulveriza frunzele cu apă la temperatura camerei. Substratul trebuie menținut umed, dar trebuie să ne asigurăm că nu udăm în exces. Pe timp de iarnă se va uda mai rar, săptămânal.

Temperatura optimă variază între 20 și 25 de grade Celsius vara, iar iarna trebuie menținută peste 15 grade.

Se poate fertiliza lunar în perioada de creștere. Primăvara se pot realiza tăieri de corecție pentru formă.

🐛Boli și dăunători 🐛

Este o plantă rezistentă ce se adaptează ușor la condițiile de mediu, dar dacă nu o îngrijim corespunzător poate fi afectată de boli și dăunători.

Cel mai grav este afectată de udatul excesiv, acesta poate duce la căderea frunzelor și îngălbenire, dacă apa stagnează la baza rădăcinilor.

Dacă aerul este uscat, planta dezvoltă păduchi lânoși sau țestoși. Poate fi afectată și de afide sau de păianjenul roșu. Se tratează cu insecticid săptămânal până la vindecare.

🎍Înmulțirea Schefflera🎍

Această plantă se poate înmulți atât prin butași, cât și prin semințe.

Cel mai ușor se înmulțește prin butași la finalul verii. Se folosesc butași cu 2-3 noduri. Aceștia se pot pune în pământ sau în apă. După ce se plantează în ghivece, se recomandă ciupirea acestora pentru stimularea dezvoltării. Se pot planta mai mulți butași în același ghiveci.

Se poate înmulți și prin semințe. Procedeul este mai îndelungat, de aceea nu este unul preferat.

Dacă vă place această plantă, vă așteptăm cu exemplare de Schefflera arboricola și Schefflera bicoloră la Serele Horticultura, strada Avram Imbroane nr. 70A.

Distribuie