Poinsettia (Crăciunița)

🌸

Cu frunzele sale verzi dispuse în formă de stea, ce își schimbă culoarea în roșu, această plantă deosebită a devenit un simbol al Crăciunului. Un cadou popular cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Poinsettia contribuie la crearea unei atmosfere magice de Crăciun.

Euphorbia Pulcherrima, numită și Poinsettia, este originară din America Centrală și face parte din familia Euphorbiaceae. Această plantă este de fapt un arbust, ce poate ajunge până la 4 metri înălțime în habitatul său natural. Are flori mici, de culoare galbenă, ce înfloresc iarna și frunze late, verzi, ce își schimbă culoarea în crem, roșu sau roz (bractee).

👨‍🌾Cum plantăm Poinsettia 👨‍🌾

Poinsettia se plantează în ghiveci, în sol amestecat cu turbă, nisip și pământ de frunze.  Este o plantă ce înflorește iarna, iar în primăvară intră în perioada de repaus.

La începutul verii se recomandă transplantarea într-un ghiveci mai mare și scurtarea lăstarilor, urmată de udare și fertilizare.

Trebuie să ne asigurăm că o amplasăm într-o zonă unde beneficiază de lumină solară mai multe ore pe zi, dar nu directă, deoarece se poate ofili. Vasul trebuie poziționat într-o zonă ferită de curenți de aer.

🌺Cum îngrijim Poinsettia🌺

Crăciunița este sensibilă la diferențele de temperatură. Temperatura ideală este cuprinsă între 15 și 25 de grade Celsius, dar în perioada înfloririi se recomandă 12 – 15 grade Celsius.

Poinsettia iubește apa, astfel se udă des, dar cu atenție, pentru că udatul în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor. În perioadele calde se poate pulveriza apă pe frunze. În perioada de repaus se udă mai rar.

Se aplică fertilizator de două ori pe lună, în perioada de înflorire. Nu se fertilizează în perioada de repaus. Se recomandă ciupirea lăstarilor de 2-3 ori pe an pentru a spori ramificarea.

🐛Boli și dăunători 🐛

Poinsettia este o plantă rezistentă la boli și dăunători dacă este îngrijită corespunzător. Cu toate acestea, poate fi afectată de acarieni și de păduchii lânoși. În acest caz se recomandă utilizarea de tratamente specializate.

Udarea în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor și a coletului. Crăciunița poate fi afectată și de făinare sau de putregaiul cenușiu.

🎍Înmulțirea Poinsettia🎍

Această plantă se înmulțește cel mai ușor prin butași de 10-12 centimetri, în perioada de vară. Aceștia se taie de la baza plantei și se pun într-un bol cu apă caldă, pentru a elimina seva pe care o secretă. Se plantează în substrat format din turbă și nisip. Se recomandă purtarea de mănuși, deoarece seva este toxică.

Se poate înmulți și prin semințe, dar acest procedeu nu este folosit des, fiind unul de durată mai lungă.

Dacă vă place această plantă și vă doriți să facă parte din decorul dumneavoastră de Crăciun, vă așteptăm în florăriile Horticultura cu exemplare deosebite.

🌸Florăriile Horticultura 🌸

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101

📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099

Distribuie