Salcia

🌿

Un arbore rezistent, cu creștere rapidă, ce transformă radical orice grădină, salcia este și ușor de îngrijit.

Salcia este originară din Europa și Asia și face parte din genul Salix, familia Salicaceae, ce cuprinde aproximativ 400 de specii de arbori și arbuști. Printre cele mai răspândite genuri se numără Salix babylonica (salcia plângătoare sau pletoasă), Salix alba (salcia albă), Salix caprea (salcia căprească) și Salix fragilis (salcia fragedă).

Salcia este un arbore cu creștere rapidă, ce poate depăși 30 de metri înălțime. Are rădăcini rezistente și un trunchi ce se poate dezvolta până la un metru diametru. Crengile sale sunt subțiri, cu frunze verzi-argintii de formă alungită. Salcia are multe alte utilizări în afara uzului decorativ. Din scoarța salciei se extrage acidul acetilsalicilic, folosit la producerea aspirinei. Scoarța conține substanțe active cu proprietăți analgezice, antiinflamatoare, astringente, tonice și sedative, motiv pentru care se folosește pentru realizarea de preparate de uz medicinal. Salcia este folosită și în industria de prelucrare a lemnului.

👨‍🌾Cum plantăm salcia 👨‍🌾

Salcia se adaptează aproape la orice tip de sol, în special dacă este umed și bine drenat. Se dezvoltă cel mai bine pe malul apelor, în zone însorite de câmpie și de deal.

Se plantează în perioada de repaus vegetativ, primăvara sau toamna, în perioade în care temperaturile depășesc 5 grade Celsius.

Salcia dezvoltă un sistem de rădăcini adânc, de aceea se recomandă evitarea plantării în apropiere de garduri sau fundații de clădiri.

Se recomandă aplicarea de stimulant de înrădăcinare și udarea abundentă după plantare.

🌺Cum îngrijim salcia🌺

Salcia este un arbore ce se adaptează la condiții diverse de mediu și sol și nu necesită îngrijiri speciale.

Salcia crește și în locuri parțial umbrite, dar se dezvoltă cel mai bine în zone unde beneficiază de cât mai multe ore de lumină solară directă.

Se udă des în special în primii ani, iar solul trebuie menținut umed.

Anual se realizează tăieri de corecție, în perioada de repaus vegetativ. Acestea se realizează cu atenție, deoarece ramurile sălciilor se pot rupe ușor.

Se fertilizează în perioada de vegetație.

🐛Boli și dăunători 🐛

Printre bolile ce afectează salcia cel mai des se numără rugina. Se combate cu tratamente specializate.

Salcia poate fi afectată și de dăunători, în special de afide și de gândacul roșu. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zonele afectate și se aplică tratamente specializate.

🎍Înmulțirea salciei 🎍

Metoda cea mai des utilizată de înmulțire este prin butășire și se realizează primăvara devreme. Butașii se taie de aproximativ 15-20 centimetri și se pun la înrădăcinat în vase cu apă până când se dezvoltă rădăcinile sau direct în sol, cu stimulant de înrădăcinare.

Se poate înmulți și prin semințe.

Exemplare deosebite de sălcii pot fi admirate în mai multe zone din oraș, în special pe malul râului Bega.

Distribuie