Viola (Panseluța)
🌸
O plantă colorată și rezistentă, panseluța este una dintre preferatele grădinarilor și este utilizată frecvent pentru decorarea spațiilor verzi sau a grădinilor.
Viola face parte din familia Violaceae, fiind originară din Europa și Asia. Genul Viola cuprinde aproximativ 500 de specii și varietăți, atât monocrome, cât și bicolore sau tricolore. Această plantă are frunze verzi, lucioase, de formă ovală și flori catifelate de diferite culori și combinații: alb, galben, albastru, violet, roz. Viola este cunoscută popular ca panseluță sau pansea.
👨🌾Cum plantăm Viola 👨🌾
Viola se poate planta atât în ghivece, cât și în grădină, direct în sol. Substratul trebuie să fie fertil, bine drenat, și obligatoriu fertilizat. Înainte de plantare, umezim substratul. Semințele nu se îngroapă mult, stratul pământ să fie superficial.
Dacă se plantează în ghiveci, se recomandă ca acesta să fie prevăzut cu orificii mari de scurgere și să aibă un strat de pietricele.
🌺Cum îngrijim Viola🌺
Panseluțele sunt plante iubitoare de lumină, dar nu de căldură. Preferă zonele luminate și au nevoie de 6-7 ore de lumină pe zi. Atenție însă unde le amplasați, deoarece nu rezistă la temperaturi ridicate.
Udarea se recomandă să se facă moderat, dar substratul trebuie menținut umed între udări. Se udă mai des în perioadele de creștere și vara, chiar de două ori pe zi, dacă este foarte cald. Pentru a stimula înflorirea, se curăță periodic florile uscate.
🐛Boli și dăunători 🐛
Panseluțele prin aspectul lor par delicate, dar sunt rezistente la boli și dăunători.
Printre bolile Viola se numără putregaiul cenușiu, alternarioza și virozele.
Pot fi afectate de afide sau de păduchii de plante. În acest caz, se aplică îndepărtează săunătorii și se aplică tratamente specifice până la vindecare.
🎍Înmulțirea Viola🎍
Cea mai populară metodă de înmulțire a panseluțelor este prin semințe. Acestea se pot semăna în lădițe în substrat umezit. Se acoperă cu un strat subțire de pământ sau nisip și se păstrează la o temperatură de aproximativ 18 grade Celsius. Se aerisește zilnic. Plantele răsar în aproximativ 2 săptămâni. Când răsadurile au frunze, se pot transplanta în ghivece separate.
Se poate înmulți și prin butași.
Panseluțe colorate pot fi admirate în această perioadă în Timișoara în zonele centrale aflate în îngrijirea Horticultura, printre care Piața Victoriei, Parcul Rozelor sau Parcul Alpinet.