Vriesea
🌸
O plantă exotică, ce înfrumusețează orice locație în care este amplasată, Vriesea a devenit populară și în țara noastră pentru decorarea casei sau a biroului.
Vriesea este o plantă originară din America Centrală și America de Sud ce face parte din familia Bromeliaceae și poartă numele botanistului olandez Hendrik de Vriese. Se cunosc peste 250 de specii, răspândite în întreaga lume. Printre cele mai populare se numără Vriesea splendens, Vriesea hieroglyphica, Vriesea zamorensis și Vriesea fenestralis. Această plantă are frunze verzi, lungi și late și inflorescențe colorate în nuanțe de roșu, galben, portocaliu sau bicolore.
👨🌾Cum plantăm Vriesea 👨🌾
Vriesea este o plantă plantă cu creștere lentă, unele specii se dezvoltă cu rădăcini fixate pe roci sau pe scoarța copacilor (epifite), iar altele cresc în ghiveci, dar rădăcinile sale nu sunt foarte dezvoltate.
Se plantează în substrat format din turbă, pământ de bromelii și nisip. Pentru un drenaj bun, se recomandă așezarea unui strat de pietriș la baza ghiveciului.
Vasul nu trebuie să fie unul de dimensiune mare, deoarece rădăcinile acestei plante nu se dezvoltă mult. Acesta se amplasează în locuri ferite de razele directe ale soarelui și departe de surse de căldură.
🌺Cum îngrijim Vriesea🌺
Vriesea este o plantă iubitoare de lumină, dar trebuie ferită de razele directe ale soarelui.
Este sensibilă la medii uscate și are nevoie de umiditate atmosferică ridicată. Se udă cu cantități mici de apă, ideal apă de ploaie, la câteva zile, iar substratul se menține reavăn în permanență. Pe perioada verii se umple cupa centrală cu apă proaspătă și se poate pulveriza apă și pe frunze. Pe perioada iernii se udă mai rar.
Pentru o bună dezvoltare, temperatura se menține în permanență peste 16 grade Celsius. Se recomandă îndepărtarea periodică a frunzelor ofilite și uscate.
🐛Boli și dăunători 🐛
Cele mai frecvente boli ce afectează Vriesea sunt cele micotice, cauzate de ciuperci și provoacă putrezirea plantelor, cum sunt Botyris, Fusarium sau Phytophtora. Se tratează cu fungicide. Dacă este udată excesiv, frunzele devin maronii și ulterior se usucă.
Printre dăunătorii ce afectează frecvent această plantă se numără păduchele lânos, afidele și acarienii. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate.
🎍Înmulțirea Vriesea🎍
Metoda preferată de înmulțire este cea prin separarea lăstarilor. Aceștia se separă la finalul perioadei de înflorire, din planta mamă și se pot planta mai mulți în același ghiveci. Se acoperă cu o folie de plastic și se mențin la o temperatură de 25 de grade Celsius. Se pot muta în ghivece individuale după ce ajung la o înălțime de 15 centimetri.
Se poate înmulți și prin semințe, dar acest procedeu este unul de lungă durată ce nu dă rezultate de fiecare dată.
🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:
📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
📫Piața 700 ☎ 0733 909 098
📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
📫Bulevardul Liviu Rebreanu nr 142 ☎ 0733 909 101
📫Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.