Campanula

O plantă rezistentă și ușor de cultivat, Campanula aduce un plus de culoare și prospețime în orice colț verde în care este amplasată.
Campanula este o plantă erbacee perenă, decorativă prin flori, originară din Europa și Asia, ce face parte din familia Campanulaceae. Se cunosc aproximativ 500 de specii, printre care cele mai răspândite sunt Campanula carpatica, Campanula lactiflora, Campanula rotundifolia, Campanula alpina, Campanula portenschlagiana.
Campanula are flori cu aspect de clopoțel, fapt ce a inspirat și denumirea plantei, colorate în alb, albastru, violet sau roz. Frunzele sunt de culoare verde, de forme ovale sau lanceolate, iar tulpinile pot fi scurte, sau lungi, târâtoare, în funcție de specie. După înflorire, campanula produce fructe capsulare ce conțin semințe, care se pot folosi pentru înmulțire.
Această plantă este cunoscută popular ca floarea clopoțel sau steaua marinei. Înflorește primăvara devreme și își menține florile până toamna târziu.


Cum plantăm Campanula
Campanula se poate planta în jardiniere sau ghivece, chiar și suspendate, dar și direct în sol, fiind des utilizată în aranjamente peisagistice.
Pentru plantare se recomandă folosirea unui substrat fertil, bine drenat. Acesta se poate amesteca cu turbă și nisip sau pământ de frunze.
Se plantează sau se amplasează în zone luminoase, având nevoie de câteva ore de lumină solară zilnică pentru o dezvoltare optimă.
Cum îngrijim Campanula
Campanula preferă spațiile luminoase, dar trebuie ferită de razele directe ale soarelui, în special la orele amiezii.
Se udă cu apă la temperatura camerei, de 1-2 ori pe săptămână în sezonul cald. Substratul se menține reavăn între udări. Pe perioada iernii se reduce cantitatea și frecvența.
Temperatura optimă pentru dezvoltare este cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius. Nu rezistă la temperaturi mai scăzute de 8 grade, de aceea trebuie protejată de îngheț. Se fertilizează la două săptămâni în sezonul cald.


Boli și dăunători
Campanula este o plantă rezistentă la boli și dăunători, dar poate fi afectată de tripsi sau acarieni. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zona infestată și se aplică tratamente specializate.
Înmulțirea Campanula
Metodele de înmulțire pentru Campanula sunt variate. Această plantă se poate înmulți prin semințe, divizarea tufei sau prin butași. Operațiunile de înmulțire se realizează primăvara.

Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:
Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100
Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097
Piața 700 ☎ 0733 909 098
Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096
Strada Gheorghe Lazăr nr 42 ☎ 0733 909 099.