Catalpa

Un arbore deosebit, apreciat pentru decorarea grădinilor și a parcurilor, Catalpa se adaptează mediilor urbane și nu necesită multă îngrijire.
Catalpa este un arbore foios originar din Asia, America Centrală și America de Nord, ce face parte din familia Bignoiaceae. Printre cele mai cunscute specii ale genului Catalpa se numără Catalpa bignonioides, cu coroană globulară și deasă, ideal pentru umbră și Catalpa speciosa, ce are un trunchi drept și coroană de formă piramidală.
Acest arbore are frunze mari și verzi, în formă de inimă și fructe sub forma unor capsule cilindrice lungi de până la 40 de centimetri, ce conțin semințe. Înflorește rar, iar florile sunt mici, de culoare alb-gălbui. Un arbore cu creștere rapidă, Catalpa binoinioides Nana, cu o înălțime de 6 metri este potrivit pentru grădini de dimensiuni mici, în timp ce Catalpa speciosa poate ajunge la 25 de metri înălțime.


Cum plantăm Catalpa
Catalpa se plantează în sol fertil, bine drenat, în zone luminate, ferite de curenți de aer. Fiind un arbore sensibil la temperaturi scăzute, se cultivă în special în zone de câmpie și deal, cu climat cald și ierni mai blânde.
Se plantează în perioada de repaus vegetativ, primăvara sau toamna, atunci când temperaturile depășesc 5 grade Celsius, iar solul nu este înghețat. Se udă abundent după plantare și în primele săptămâni, până se dezvoltă sistemul radicular.
Cum îngrijim Catalpa
Catalpa preferă zonele bine luminate, dar se dezvoltă și în zone de umbră.
Acest arbore este sensibil la condiții de secetă. Se udă moderat, mai des în primii ani și în perioada de vară, când temperaturile sunt ridicate.
Se fetilizează lunar în perioada de vegetație.
Pentru o bună dezvoltare, se realizează tăieri de corecție la 1-2 ani, la începutul primăverii.


Boli și dăunători
Catalpa este un arbore rezistent la boli și dăunători. În condiții de secetă poate deveni sensibil la dăunători și poate fi afectat de afide. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii, se curăță zona și se aplică tratamente specializate.
Printre bolile ce pot afecta Catalpa se numără verticilioza.
Înmulțirea Catalpei
Una dintre metodele folosite pentru înmulțire este prin semințe. Semințele se plantează primăvara, în exterior dacă este suficient de cald sau în seră. Se acoperă cu un strat subțire de pământ și cu o folie și se udă regulat. La o temperatură cuprinsă între 15-25 grade Celsius primii lăstari se vor dezvolta în aproximativ o lună.
Se poate înmulți și prin butași.

Dacă vă place acest arbore, îl găsiți la Pepiniera Horticultura, Calea Urseni nr 30, telefon 0722 527 512.