Ce facem cu frunzele uscate toamna

Lucrăm zi de zi la întreținerea și înfrumusețarea zonelor verzi din centrul orașului, care se află în administrarea noastră. Pe lângă activitățile zilnice, toamna avem în program și acțiuni ce includ colectarea și greblarea frunzelor căzute pe pământ.

În timp ce pe străzi și alei este necesară colectarea frunzelor uscate, în parcuri și pe spațiile verzi, în anumite locuri este chiar benefic să lăsăm frunze căzute pe pământ.

Știați că frunzele uscate au mai multe beneficii?

✅ oferă nutrienți plantelor;

✅ protejează rădăcinile arborilor de îngheț;

✅ împiedică creșterea buruienilor;

✅ mențin solul afânat.

Specialiștii peisagiști dau exemple de bune practici în orașe europene unde frunzele căzute pe pământ nu sunt colectate.

„În general, e bine să lăsăm frunzele pe sol, pentru că se descompun şi oferă nutrienţi plantelor. Nu trebuie să arate chiar tot parcul, de la un capăt la altul, la fel. Şi asta se poate vedea, de exemplu, şi la Versailles, unde se greblează frunzele de pe alei, dar între arbori sunt lăsate pe pământ (…) Este, de fapt, chiar o adaptare a arborilor foioşi. Practic, ei trăiesc în nişte zone unde toamna şi iarna sunt vânturi puternice. Prin urmare, nu îşi pot păstra foliajul, pentru că ar fi daţi la pământ, de cele mai multe ori, s-ar rupe bucăţi din ei…. Ce fac ei, atunci când îngălbenesc, este că încep să-şi tragă substanţele hrănitoare care există în frunze, le trag în interiorul plantei, dar nu apucă să facă acest lucru cu toate substanţele. Aceste frunze care cad pe sol, practic, continuă descompunerea.”, a explicat Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România, pentru Agerpres.

Totuși, în zonele verzi unde predomină gazonul, se recomandă colectarea periodică a frunzelor căzute. Asta deoarece excesul de frunze poate încetini creșterea ierbii și poate provoca boli fungice. Dacă stratul de frunze este gros, acesta poate deteriora gazonul, pe care pot apărea goluri.

Ce facem cu frunzele căzute?

Din frunzele greblate și colectate din parcuri și pe spațiul verde, folosim o parte pentru protejarea arborilor de la Pepiniera Horticultura pe perioada sezonului rece.

Și dumneavoastră puteți refolosi frunzele căzute pe pământ, în mai multe feluri:

✅ puteți acoperi plantele și arborii pe perioada iernii;

✅le puteți depozita pentru primăvară;

✅le puteți transforma în îngrășământ natural;

✅ le puteți folosi ca strat de materie organică paturile de flori sau în jurul arborilor

✅ le puteți folosi ca decor în grădină.

 

Distribuie