Cum îngrijim grădina și gazonul în septembrie

Luna septembrie este cea în care se face curățenia de toamnă în grădină și încep pregătirile pentru anul viitor. Dacă acționați corect în această lună, aveți toate șansele ca grădina dumneavoastră să fie mai bogată și mai colorată la primăvară.

🌺Cum îngrijim grădina de flori 🌺

✅Se curăță paturile de flori, se îndepărtează buruienile și plantele uscate.

Se organizează grădina pentru a stabili care spații ce rămân goale și  pe care urmează să se realizeze plantări.

✅Se începe mutarea plantelor de exterior în ghiveci, cu cele care nu rezistă la temperaturi scăzute, pentru a evita un îngheț prematur.

✅Se tunde gardul viu și se poate planta gardul pentru anul viitor.

✅Arborii tineri se susțin pentru a evita creșterile incorecte.

✅Spre sfârșitul lunii putem începe tăierile de corecție, atât cele pentru reîmprospătarea coroanei, cât și cele pentru îndepărtarea crengilor uscate, ce se pot rupe la vânt puternic.

✅Se pregătește terenul pentru plantările din toamnă.

🌿Cum îngrijim gazonul 🌿  

✅Se tunde regulat gazonul, aproximativ o treime din lungimea firului de iarbă.

✅Se udă mai rar, în perioadele ploioase nu este necesar.

✅Se îndepărtează buruienile și firele uscate și se afânează solul. Această acțiune ce reduce riscul apariției bolilor se realizează doar atunci când pământul este uscat la suprafață.  Se utilizează o greblă sau un scarificator.

✅Se împrospătează gazonul, pentru anul viitor. Se folosește jumătate din cantitatea de semințe utilizate inițial pentru gazonare. După plantare se aplică îngrășăminte speciale și se udă regulat.

✅Se repară secțiunile de gazon uscat. Acestea se greblează și se curăță, apoi se completează cu pământ amestecat cu semințe.

✅Se aplică fertilizator, preferabil unul cu eliberare prelungită.