Imperata cylindrica
O plantă exotică, ce fascinează prin nuanța roșie intensă a frunzelor, Imperata cylindrica este ideală pentru a crea un contrast în orice aranjament peisagistic.
Imperata cylindrica este o plantă originară din Asia, Australia și Africa, ce face parte din familia Poaceae. Această plantă are frunze lungi și înguste, colorate în nuanțe de verde la bază și nuanțe de roșu spre vârf. Este apreciată mai mult pentru frunzele sale cu colorit deosebit decât pentru florile mici ce le produce. Crește până la aproximativ 50 – 60 de centimetri, în tufe compacte.
Imperata cylindrica se cultivă în grădini, parcuri și spații verzi din orașe. Este o alegere bună pentru grădinile de inspirație japoneză și grădinile de plante perene. Este cunoscută popular ca iarba sângerie japoneză sau iarba roșie.
Cum plantăm Imperata cylindrica
Se plantează preferabil în substrat cu pH neutru, bine drenat, dar se adaptează la diferite tipuri de sol. Preferă spațiile însorite, dar se dezvoltă și în zone de semi-umbră. Cu cât este mai însorit locul, cu atât frunzele sale vor fi mai roșii. Dacă se plantează în grupuri, distanța recomandată este de 30 de centimetri între plante.
Cum îngrijim Imperata cylindrica
Imperata cilindrica este o plantă ce preferă zonele însorite, dar se va dezvolta și în zone de semi-umbră.
Se udă regulat, dar nu în exces, fiind o plantă rezistentă la secetă.
Se îndepărtează constant frunzele uscate, iar primăvara se poate tunde, fiindcă va crește la loc peste vară.
Boli și dăunători
Imperata cylindrica este o plantă rezistentă la boli și dăunători. Pentru prevenirea acestora se recomandă îndepărtarea frunzelor uscate constant. În cazul în care planta este infestată de dăunători, se curăță zona afectată și se aplică tratamente specifice.
Înmulțirea Imperata cylindrica
Metoda cel mai des utilizată de înmulțire se realizează prin divizarea tufei, de obicei primăvara. Planta se scoate din sol și se separă în părți mai mici, ce se plantează separat. Se udă constant după plantare.
Imperata cylindrica poate fi admirată în aranjamentele realizate de colegii noștri pe malul Begăi, în zona bulevardului Vasile Pârvan.