Iresine

🌿

O plantă tropicală, ușor de îngrijit, Iresine nu are doar proprietăți decorative, ci și proprietăți de purificare a aerului.

Iresine este o plantă originară din Australia și din zonele tropicale americane, ce face parte din familia Amaranthaceae. Genul Iresine cuprinde aproximativ 75 de specii. Printre cele mai cunoscute din țara noastră se numără Iresine herbstii și Iresine lindenii.

Iresine este o plantă cu aspect de tufă, ornamentală prin frunze, colorate în nuanțe roșiatice, în formă de inimă sau lance. Este cunoscută popular ca floarea sângelui și este folosită în special în realizarea aranjamentelor florale, ca plantă de contrast.

👨‍🌾Cum plantăm Iresine👨‍🌾

Iresine se poate planta atât în interior, cât și în exterior, pe balcon, terase sau grădini, într-un spațiu luminos și bine aerisit. Atenție însă la expunerea prelungită la soare, fiindcă se pot arde frunzele.

Se plantează în sol ușor acid, de substrat amestecat cu turbă și nisip. Substratul trebuie să fie bine drenat, pentru a evita stagnarea apei la rădăcini. Se poate pune un strat de pietricele la baza vasului.

Pentru o bună dezvoltare, Iresine se transplantează la un interval de 2-3 ani.

🌿Cum îngrijim Iresine🌿

Iresine este o plantă ce iubește lumina, dar trebuie evitată expunerea directă la razele soarelui, deoarece poate cauza arderea frunzelor.

Se udă regulat, preferabil cu apă de ploaie, iar stratul superior al substratului se menține în permanență reavăn. Pe perioada de iarnă se udă mai rar.

Se fertilizează lunar în perioada de vegetație.

Se tunde anual, de obicei iarna, pentru a stimula creșterea plantelor în primăvara următoare.

🐛Boli și dăunători 🐛

Printre dăunătorii ce afectează cel mai des această plantă se numără afidele și musculița albă. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se aplică tratamente specializate.

Este o plantă sensibilă la umiditate excesivă, astfel pentru a evita putrezirea rădăcinilor trebuie udată corespunzător, iar solul trebuie să asigure un drenaj bun. Dacă frunzele încep să se decoloreze, planta trebuie mutată în zone mai umbrite.

🌱Înmulțirea la Iresine🌱

Această plantă se înmulțește cel mai ușor prin butășire. Butașii se confecționează în perioada în care planta nu este în vegetație, iarna sau spre începutul primăverii. Aceștia se plantează în nisip și se mențin în spații cu temperaturi cuprinse între 17 și 20 de grade.

Butașii ar trebui să prindă rădăcini în aproximativ două săptămâni și apoi se pot transplanta în ghivece individuale.

Se poate înmulți și prin semințe.

În Timișoara puteți admira exemplare de Iresine cultivate la Serele Horticultura, în covoarele florale realizate de colegii noștri în Piața Victoriei.

Distribuie