Miscanthus sinensis

Exotică și rezistentă, Miscanthus sinensis este o plantă cu creștere rapidă, ce a devenit populară și în țara noastră în realizarea de aranjamente peisagistice.

Miscanthus sinensis este o plantă perenă originară din Asia, ce face parte din familia Poaceae. Se cunosc mai multe specii și varietăți de Miscanthus sinensis: Morning Light, Roter Pfeil, Ferner Osten, Flamingo, Zebrinus.

Această plantă se cultivă ca iarbă ornamentală în grădini, parcuri sau aliniamente stradale, fiind apreciată pentru frunzele și florile sale. Miscanthus sinensis are frunze arcuite, înguste și lungi, flori asemănătoare cu penele și poate ajunge la 2 – 3 metri înălțime. Această plantă crește în tufe, iar culorile frunzelor diferă în funcție de varietate, de la nuanțe de verde, la auriu sau argintiu. Florile sunt colorate în nuanțe de alb, crem, roz sau argintiu.

Miscanthus sinensis este cunoscută popular ca iarba elefantului sau iarba de pampas chinezească. Este o plantă energetică, ce se poate utiliza ca și combustibil. Se folosește și în industria hârtiei și a materialelor de construcție.

‍Cum plantăm Miscanthus sinensis ‍

Această plantă este una rezistentă și adaptabilă oricărui tip de sol. Se plantează direct în sol, preferabil bine drenat, în zone însorite. Planta se va dezvolta și în zone semi – umbrite.

După ce s-a stabilizat în sol, Maiscanthus se adaptează la condițiile de mediu, va avea toleranță la secetă, dar și la temperaturi scăzute.

Cum îngrijim Miscanthus sinensis

Lumina este un factor esențial pentru dezvoltarea acestei plante, are nevoie de cât mai multă lumină solară zilnică pentru o dezvoltare optimă.  Se udă în cantități moderate. În primul an de la plantare se recomandă să se ude constant.

Se tunde la începutul primăverii, pentru a menține forma și a stimula creșterea. Se îndepărtează frunzele și tulpinile uscate. Se fertilizează lunar în perioada de vegetație.

Boli și dăunători 

Miscanthus sinensis este o plantă rezistentă la boli și dăunători. Ca metodă de prevenție se recomandă îndepărtarea frunzelor și a florilor uscate constant. În cazul în care planta este infestată de dăunători, se curăță zona afectată și se aplică tratamente specifice.

Înmulțirea Miscanthus sinensis

Metoda cea mai ușoară de înmulțire se realizează prin divizarea tufei, în perioada de primăvară. Planta mamă se scoate din sol și se separă în mai multe părți mai mici. Acestea se plantează separat. Se udă constant în primul an de la plantare.

Miscanthus sinensis poate fi admirată în aranjamentele realizate de colegii noștri pe bulevardul I.C. Brătianu și pe malul Begăi, în zona bulevardului Vasile Pârvan.

Distribuie