Chlorophytum

🌸

O plantă rezistentă și frumoasă, ușor de întreținut, Chlorophytum este alegerea ideală pentru cei începători în cultivarea plantelor sau pentru cei care nu dispun de mult timp liber.

Chlorophytum este originară din Africa și face parte din familia Agavoideae, ce cuprinde aproximativ 200 de specii. Printre cele mai cunoscute specii se numără Chlorophytum cosmosum, Chlorophytum laxum, Chlorophytum tuberosum. O plantă cu aspect de rozetă, cu frunze lungi și subțiri, colorate în verde, sau verde cu  margini albe, cu margini crem, în funcție de specie și cu flori mici, albe. Chlorophytum este cunoscută popular ca planta păianjen sau voalul miresei.

👨‍🌾Cum plantăm Chlorophytum 👨‍🌾

Se recomandă ca substratul în care se plantează să fie format din pământ de grădină, pământ de frunze, nisip și turbă, pentru un drenaj bun. Această plantă se dezvoltă repede, astfel se poate transplanta anual, dacă vasul în care se află a devenit neîncăpător pentru rădăcini.

Ghiveciul se amplasează într-un loc ferit de curenți de aer, iar dacă dorim un efect suplimentar decorativ, o putem amplasa în ghivece suspendate.

O plantă decorativă prin frunze, ideală pentru interior prin abilitățile sale de a curăța aerul din încăperi. Nu este toxică și purifică aerul prin eliminarea formaldehidei, benzenului, xilenului și toluenului. Absoarbe umiditatea și sporii de mucegai din aer.

🌺Cum îngrijim Chlorophytum🌺

Această plantă preferă zonele luminoase și are nevoie de lumină pentru o bună dezvoltare, dar trebuie evitat contactul direct cu razele soarelui când temperaturile sunt ridicate. Temperatura optimă pentru o bună dezvoltare este cuprinsă între 18 și 30 de grade Celsius. În condiții extreme, Chlorophytum rezistă și la temperaturi mai scăzute, de minim 5 grade Celsius, pentru perioade scurte de timp.

Se udă moderat vara, doar atunci când substratul este uscat la suprafață. Iarna se udă mai rar.

O plantă rezistentă în general, Chlorophytum este sensibilă la umiditatea solului. Excesul de umiditate din substrat poate cauza putrezirea rădăcinilor și chiar uscarea plantei. Se fertilizează  în perioada de creștere. Se îndepărtează constant frunzele decolorate sau ofilite.

🐛Boli și dăunători 🐛

Chlorophytum este o plantă rezistentă la boli, dar sensibilă la umiditatea excesivă, ce poate duce la putrezirea rădăcinilor și uscarea plantei.

Poate fi afectată de dăunători, precum acarienii, afidele, păduchii lânoși sau țestoși. În caz de infestare, se îndepărtează dăunătorii și se tratează cu tratamente specializate până la vindecare.

🎍Înmulțirea Chlorophytum🎍

Se înmulțește foarte ușor prin separarea micilor plante ce cresc independent în vârful stolonilor (tulpină sau ramură care în contact cu solul formează rădăcini la noduri și noi plante). Când ajung la 5 centimetri, acestea pot fi plantate în ghivece separate.

Chlorophytum se poate înmulți și prin divizarea tufei sau prin semințe.

🌺Dacă vă place această plantă, o găsiți în florăriile Horticultura:

📫Bulevardul Dâmbovița nr 51 ☎ 0733 909 100

📫Strada Emanoil Gojdu nr 2 ☎ 0733 909 097

📫Piața 700 ☎ 0733 909 098

📫Piața Romanilor nr 1-2 ☎ 0733 909 096

📫Bulevardul Liviu Rebreanu  nr 142 ☎ 0733 909 101.

Distribuie