Project Description

Parcul Catedralei

Parcul Catedralei este un parc urban din Timișoara. Este situat în spatele Catedralei Mitropolitane, peste Parcul Central Anton Scudier și se întinde pe o suprafață de 45.400 m2.

Terenul unde se află acum parcul a fost până la sfârșitul secolului al XVIII-lea o zonă mlăștinoasă, între brațele rătăcitoare ale râului Bega în sudul Cetății Timișoarei.

Prima amenajare a început în 1967 cu contribuția arhitectului Ștefan Iojică. Pentru a realiza o unitate de stil, amenajarea zidului fluvial al Parcului Catedralei a avut loc concomitent cu amenajarea Parcului Alpinet, situat pe malul opus al Canalului Bega. În acea perioadă a fost remodelat terasamentul, s-au executat promenada asfaltată pe peretele râului, scările, fântânile, iluminatul și primele plantații.

În parc există arborii arbori de peste 100 de ani fiind în mare parte foioase. Inițial mult mai mulți, au fost afectați în mod repetat de furtuni, rupându-și vârfurile sau chiar întreaga coroană datorită izolării lor, în aliniamente, nefiind protejate de un masiv bine închis, restul vegetației lemnoase având înălțimi mult mai mici. Tot aici pot fi găsite aliniamente de tisă, castan, lăcuste, precum și aliniamente de Magnolia kobus pe malul apei, brazi, mesteacăn, pini, molizi, ulmi, pruni cireși, sălcii, Forsythia, arțari, stejari, liliac.

Sursă text : https://en.wikipedia.org