Project Description

Parcul Gheorghe Doja

Parcul Plevnei, cunoscut şi sub denumirea de Parcul Gheorghe Doja, este considerat unul dintre cele mai cochete locuri verzi din Timişoara. Acesta se află într-un loc încărcat de istorie – în perioada Imperiului Habsburgic, zona în care este amplasat acum parcul era considerată ca fiind una din cele mai selecte din oraş, datorită clădirilor impozante din preajmă.

Pe locul unde astăzi se află parcul, în secolul XIX era doar o câmpie virană din afara zidurilor cetăţii Timişoarei. La fel era şi aproape tot cartierul Elisabetin. După anul 1903 se parcelează terenul şi se amplasează un scuar care primeşte denumirea de Parcul Gheorghe Doja, în amintirea martirului cu același nume despre care se presupune că ar fi murit, nu departe de acest parc.

În interiorul parcului se poate admira statuia de bronz a lui Gheorghe Doja, realizată în 1957, care aminteşte de eroul ce a condus răscoala ţărănească din 1514.

Acum, locul este o oază de liniște şi verdeaţă, departe de traficul aglomerat al oraşului. Înconjurat de coloane şi scări de piatră, parcul este împrejmuit şi de multe flori şi arbori. Locul este perfect pentru relaxare, dar şi pentru distracția celor mici care adpră să se joace printre băncuţe şi alei.

Sursă text: https://www.banatulazi.ro/