Project Description

Parcul central „Anton Scudier”

Parcul Central „Anton Scudier” face parte și el din salba de parcuri aflate de-a lungul canalului Bega, fiind situat în apropierea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.

Pe locul actualului parc se afla cândva un cimitir militar, care s-a închis în anul 1770, osemintele fiind mutate în Cimitirul din Calea Lipovei un secol mai târziu, la ordinul generalului Anton Scudier, care a dorit ca aproape de centrul orașului să fie amenajat un loc de promenadă.

Din momentul înființării, parcul a purtat numele generalului, fiind cunoscut până în secolul al XX-lea cu denumirea de Parcul Scudier. După moartea generalului, a fost ridicată în parc o statuie, spre cinstirea memoriei acestuia, statuie care a fost distrusă în primul război mondial.

În prezent, în centrul parcului se află un monument comemorativ înălțat în cinstea ostașului român, iar una dintre alei a fost amenajată cu busturi sculptate ale celebrităților orașului Timișoara.

Dintre arborii și arbuștii pe care îi putem întâlni în Parcul Central amintim: bradul alb, bradul de colorado, bradul argintiu, molidul, salcâmul, castanul, ulmul, arțarul, ienupărul, magnolia, iasomia, forsiția, buxus, salix.

Datorită meselor de șah montate aici, Parcul Central atrage numeroși pasionați ai acestui sport al minții.

Surse text și foto: https://discovertimis.com/