Sedum
O plantă suculentă ușor de întreținut, Sedum impresionează prin florile sale colorate, ce se mențin pe întreaga perioadă a verii.
Sedum este o plantă originară din Japonia și China, ce face parte din familia Crasulaceae. Genul Sedum cuprinde atât plante perene, cât și plante anuale. Printre cele mai cunoscute specii se numără Sedum spectabile, Sedum telephium, Sedum reflexum, sau Sedum farinosum.
Această plantă are o tulpină groasă, frunze mari, suculente, de formă eliptică și flori colorate în nuanțe de alb, crem, galben, roz, roșu sau violet, ce cresc în tufe compacte. Are o perioadă de înflorire lungă, din iunie până în septembrie. Sedum este cunoscută popular ca iarba grasă, floarea de gheață sau varza iepurilor.
Cum plantăm Sedum
Sedum se plantează în substrat bine drenat, nisipos și fertil. Se poate planta în ghivece, sau direct în sol, în exterior. Perioada recomandată este primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț. Dacă se cultivă în grup, se poate păstra o distanță între plante ce variază între 15 și 60 de centimetri. Se folosește pentru decorarea grădinilor, a parcurilor sau a locuințelor.
Cum îngrijim Sedum
Această plantă preferă spațiile însorite și are nevoie de câteva ore de lumină solară directă zilnică pentru o bună dezvoltare.
Se udă în cantități moderate, iar substratul se menține uscat. Nu o udați excesiv, asigurați-vă că solul este bine drenat și nu reține apa. Se fertilizează în perioada de vegetație.
Boli și dăunători
Sedum este o plantă rezistentă la boli și dăunători, dar este sensibilă la umezeală excesivă, ce poate cauza putrezirea rădăcinilor.
Poate fi afectată și de boli fungice, de aceea este necesar să lăsăm suficient spațiu între plante pentru a asigura o bună circulație a aerului.
Înmulțirea Sedum
Metoda cea mai rapidă de înmulțire se realizează prin divizarea tufei. Se scoate planta din substrat cu atenție și se separă. Plantele rezultate se plantează în sol amestecat cu nisip. Substratul se tasează bine pentru a elimina golurile de aer. Se udă mai des după plantare.
Se poate înmulți și prin butași sau semințe.
Puteți admira această plantă în Timișoara în aranjamentele realizate de colegii noștri în Piața Iancu Huniade, pe Bulevardul I.C. Brătianu și la Podul de Fier.