Yucca

🌸

Cu aspectul său exotic și frunzele veșnic verzi, această plantă originară din America de Nord și America de Sud a devenit populară și în țara noastră pentru decorarea locuințelor.

Yucca face parte din familia Asparagaceae, ce cuprinde aproximativ 50 de specii. Printre cele mai răspândite se numără Yucca filamentosa, ce are formă de tufiș, formată din frunze lungi, ascuțite, în centrul cărora se dezvoltă flori albe. Populară este și Yucca aloifolia, ce ajunge la 1.2 metri înălțime, având un trunchi puternic, cu o rozetă de frunze dispusă în vârf.

👨‍🌾Cum plantăm Yucca 👨‍🌾

Yucca este o plantă ce poate fi grav afectată de excesul de apă, astfel are nevoie de un substrat ce absoarbe acest exces și păstrează rădăcinile uscate. De aceea este recomandat ca după ce o cumpărăm să o replantăm în substrat format din pământ de grădină, turbă și nisip.

Trebuie să ne asigurăm că amplasăm planta într-o zonă unde se poate bucura de lumină solară mai multe ore pe zi.

Pentru o dezvoltare armonioasă, substratul trebuie înlocuit în fiecare primăvară. Ghiveciul trebuie înlocuit cu unul mai mare la doi ani, pe măsură ce se dezvoltă rădăcinile.

🌺Cum îngrijim Yucca🌺

Această plantă iubește lumina, de aceea ideal este să o amplasăm în locuri luminoase. Este rezistentă și se adaptează ușor la schimbările de temperatură, ce poate varia între 10 și 30 de grade Celsius. Vara se poate muta pe terasă sau în grădină.

Se udă moderat primăvara și vara și este important să lăsăm substratul să se usuce între udări. Dacă temperatura este ridicată, se poate pulveriza apă pe frunze săptămânal. Toamna și iarna se udă mai rar.

Se fertilizează primăvara și vara. Se poate tăia pentru modelarea formei, de obicei această operațiune se realizează primăvara.

🐛Boli și dăunători 🐛

Dacă îi asigurăm mediul potrivit pentru dezvoltare, Yucca este o plantă rezistentă la boli și dăunători.

Principalele boli ce afectează Yucca sunt cele fungice, în special cauzate de excesul de apă, se aceea este important să îi asigurăm un substrat cu drenaj bun. De asemenea udatul excesiv poate duce la uscarea plantei.

Poate fi afectată de afide și acarieni, în acest caz se tratează cu tratamente specializate.

🎍Înmulțirea Yucca🎍

Se poate înmulți prin butași sau prin semințe, preferabil primăvara. Dacă o înmulțim prin butași, aceștia se taie la aproximativ 10-15 centimetri, apoi se îndepărtează frunzele de la bază. Se plantează în substrat de pământ amestecat cu turbă.

Dacă o înmulțim prin semințe, acestea se plantează în pământ umed și se acoperă cu folie. Se mențin într-un loc întunecat, la o temperatură cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius până când germinează.

Dacă vă place această plantă, vă așteptăm cu exemplare deosebite la Serele Horticultura, strada Avram Imbroane nr. 70A.

Distribuie